AARSCHOT – Volgende week zaterdag opent horecazaak De Kloostergang de deuren in Aarschot. Speciaal is dat in de zaak alles in het teken staat van de producten en de levensfilosofie van de cisterciënzermonniken. Starten doen zaakvoerders Koen Naulaerts (25) en Kenny Hermans (25) met een exotisch event: Trappist Tapas. “Een zot idee? Helemaal niet. Trappist is zoveel meer dan bier”, zeggen de mannen.
Het jonge duo was verrast door de grote gastvrijheid en het warme onthaal die ze ervoeren telkens ze aanklopten bij een trappistenabdij. “We werden met open armen ontvangen. We hebben met hen meegeleefd en raakten onder de indruk van de wijsheid en authentieke levensstijl van de monniken”, zegt Kenny Hermans. “Ze produceren bier en tal van andere producten om in hun eigen levensonderhoud te voorzien én om goede doelen te steunen.”
Trappist Tribute
Die aparte aanpak sprak Hermans en kameraad Naulaerts aan en zorgde ervoor dat ze het vertrouwen van de Trappisten wonnen voor hun start-up Trappist Tribute. Koen: “We hebben de goedkeuring gekregen van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) om trappistenproducten in de kijker te zetten, waarbij we telkens ook de geschiedenis van de abdijen vertellen. Een unicum voor België. Bij mijn weten is dat nooit eerder gebeurd. En ja: ook wij steunen goede doelen.”
Verhaal vertellen
De Kloostergang is gevestigd langs de Diestsestraat en is open elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 9 uur tot 23.30 uur. Deze start-up is het eerste wapenfeit van Trappist Tribute. Kenny Hermans: “Op verschillende manieren dompelen wij onze gasten onder in die toch wel voor vele mensen onbekende wereld van de cisterciënzers. Natuurlijk zijn er de hemelse trappistenbieren, maar er is zoveel meer. De kazen zullen de meeste mensen ook wel kennen, maar wie weet dat de monniken de menukaart ook aanvullen met rode wijnen, likeuren en zelfs kloostervarkens? Allemaal te ontdekken in De Kloostergang”, klinkt het. De Kloostergang is niet zomaar een horecazaak. Verre van zelfs. De jonge initiatiefnemers willen vooral het verhaal van de Trappisten vertellen. Koen Naulaerts: “We willen het verband leggen tussen smaak en geschiedenis. Of zoals wij zeggen: a story to taste. Dat verhaal vind je op de muren en in de boekenkast van De Kloostergang en natuurlijk vertellen wij het graag zelf. Kenny en ik staan achter de toog.”
Evenementen
De Kloostergang stelt tal van speciale evenementen in het vooruitzicht. Het openingsweekend van 6 en 7 juli sluit alvast aan bij het Ramblas-thema van de jaarlijkse braderie in Aarschot met Trappist Tapas. Van 9 uur ’s morgens tot middernacht staan er lekkere en exclusieve Trappist proevertjes op het menu: trappistenbier op vat of fles, en zelfs mocktails, rode wijn, likeur, kazen en vlees. Maar het blijft niet bij die zuiderse kick-off. Koen en Kenny plannen in de toekomst beer & food pairings, proeverijen met de ingrediënten en lezingen door bekende auteurs.