1 Credit: Ann Van Doren.

NSZ: “Dé prioriteit was om geen sectoren te sluiten, maar we vrezen toch een vrij grote economische impact voor bepaalde sectoren zoals horeca en dancings”

LEUVEN/BRUSSEL/HALLE/VILVOORDE - NSZ, een politiek onafhankelijke belangenvereniging voor zelfstandigen, kmo’s en vrije beroepen, vindt dat er erg verregaand wordt opgetreden voor cafés, dancings en wat betreft telewerk, maar begrijpt dat er strenge maatregelen moesten worden genomen worden om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. “Dé prioriteit was om geen sectoren te sluiten, maar we vrezen toch een vrij grote economische impact voor bepaalde sectoren zoals horeca en dancings. Wat zal daar tegenover staan? Vier dagen telewerk is ook erg streng, want we stellen ons vragen bij de organisatie ervan en de negatieve impact op de betrokkenheid van het personeel zal opnieuw groot zijn”, waarschuwt woordvoerder Ann Van Doren van NSZ.  

Het Overlegcomité heeft woensdag tal van maatregelen genomen om het coronavirus proberen terug te dringen. Dat is nodig en de maatregelen daarvoor blijken erg verregaand. Vier dagen telewerk tot 12 december is daar één van. “We stellen ons vragen bij de organisatie ervan en de negatieve impact op de betrokkenheid van het personeel zal opnieuw groot zijn”, aldus NSZ. 

Mondmasker in horeca 

Er is beslist dat we binnenkort opnieuw een mondmasker zullen moeten dragen in de horeca. Dat als we binnenkomen, rondlopen en naar het toilet gaan. “Dit is opnieuw verregaand en ontmoedigend, schrikt af en de horeca zal nog meer als politieagent moeten optreden. Dit is hun taak niet. Het plezier om op café te gaan zal weg zijn en dat zal de sector voelen in de sector.” 

Dancings 

 Ook voor dancings wordt de werking en organisatie moeilijker en bijna onmogelijk. Men mag enkel met een Covid Safe Ticket én een mondmasker een dancing binnen. Dat mondmasker mag af als je een bijkomende sneltest doet. “Dat wordt een organisatorisch kluwen voor de uitbaters”, waarschuwt NSZ. “Dat dancings nu nog met extra werk opgezadeld worden met een sneltest én mondmaskerplicht, maakt de beleving nog minder en het geeft nog een pak extra werk aan de ingang. We blijven herhalen dat er een veel gefundeerder plan nodig is om de broeihaarden aan de pakken. Ons onderzoek bewijst ook dat het verplichten van een CST geen heiligmakend middel is, maar vrijwel zeker staat voor groot omzetverlies”, aldus Ann Van Doren, woordvoerder van NSZ. 

Druppel op hete plaat

Het CST zelf blijkt niet meer dan een druppel op een hete plaat en leidt tot omzetverlies, want de vrees van veel horeca-, vrijetijds- en sporthaluitbaters blijkt helaas werkelijkheid: het CST heeft een negatief effect op de omzet. Twee weken na de invoering van de coronapas in Vlaanderen en Wallonië en een maand na invoering in Brussel zijn de nationale resultaten negatief voor de betrokken sectoren. Twee derde van de betrokkenen heeft te kampen met een omzetdaling. Dit is een van de conclusies uit een enquête die NSZ in samenwerking met Horeca Brussel en Recrea België heeft gehouden bij ongeveer 250 bedrijven. “Helaas bedraagt het verlies voor ongeveer 30% van de ondervraagden meer dan 20%. De Brusselse horecasector werd het zwaarst getroffen”, aldus nog NSZ-woordvoerder Ann Van Doren. 

Nieuwe maatregelen streng 

“We vinden de nieuwe maatregelen dus streng, maar vooral erg complex en veel extra werk voor een pak zelfstandigen. We hadden een gefundeerder plan verwacht die de broeihaarden aanpakt. Veel huidige maatregelen blijken ons eerder symbolisch dan efficiënt. Een CST is bijvoorbeeld nadelig voor de omzet. Maar we kunnen ons vinden in het feit dat geen sectoren worden gesloten. Dat was onze voornaamste eis in deze tijden van stijgende coronacurves”, besluit Van Doren.