Maggie. Zo heet de tent die een ingenieurs- en architectenbureau uit Leuven ontwikkelde voor vluchtelingenkampen. De constructie uit hoogtechnologisch textiel en aluminium moet het levenscomfort van miljoenen vluchtelingen over de hele wereld drastisch verhogen. De multifunctionele tent moet vooral dienen om scholen en ziekenhuizen in onder te brengen en levensmiddelen en medicijnen te stockeren.
Het bureau DMOA ontwierp de tent samen met een aantal onderzoekscentra en universiteiten. “Maggie is een nieuw soort shelter. De tent is getransformeerd naar een bijna passieve woning. Deze tent benadert de norm van een gemiddelde school in Europa”, zegt Bart Peeters van DMOA.
Maggie is 20 meter lang, 6 meter breed en biedt in normale omstandigheden plaats aan veertig tot zestig mensen. “We zetten intelligent in op isolatie. De tent heeft een dubbele wand. De muren worden gevuld met organisch materiaal zoals zand, stro of zelfs afval.”
In vergelijking met de tenten die nu overal in vluchtelingenkampen worden opgetrokken, heeft de Leuvense variant veel troeven. “Door het gebruik van slimme energie trotseert de tent zowel extreme hitte als enorme koude. De temperatuur schommelt altijd tussen 16 en 27 graden. Dat biedt heel wat voordelen voor het bewaren van medicatie en voedsel. De levensduur is 15 tot 20 jaar voor het textiel, tegenover maximum een jaar voor de huidige tenten. Die vliegen weg bij windsnelheden van 60 tot 70 kilometer per uur. Maggie blijft probleemloos overeind bij een storm van 150 kilometer per uur.”
Maggie is gebruiksvriendelijk en goedkoop. “Twee tot drie keer goedkoper dan de huidige tenten, door de combinatie van levensduurte en energie. De tent wordt ingezet als schooltje, medische boeg en opslagruimte. We denken ook aan een tweede module, voor urgentie bij bijvoorbeeld natuurrampen. Het basismateriaal is heel gemakkelijk te transporteren.”
Het gaat de initiatiefnemers om meer dan een uitvinding alleen. “We willen de zelfredzaamheid van de vluchtelingen vergroten. Toegang tot onderwijs is daarbij een sleutelelement.”