In de voormalige garage van concessiehouder Gilcon is “Foodgarage Hoase” van start gegaan. De foodhall is een nieuw initiatief van Erwin Mertens, zaakvoerder van de Leuvense slagerij De Kapblok. Op 11 maart vorig jaar nam Mertens het pand over van Gilcon-zaakvoerder Rudi Schell die met zijn activiteiten verhuisde naar de overkant van de baan. Na een maandenlange verbouwing, vertragingen ten gevolge van de gezondheidscrisis inbegrepen, opende vorige week de nieuwe foodhall.
“Ondanks dat ik geen reclame heb gemaakt rond de opening liepen de zaken de eerste week goed”, zegt Erwin Mertens. “Ik ben blij met de resultaten die beter zijn dan verwacht. De lunchmenu’s en de broodjes gaan vlot over de toonbank. De winkel in zijn geheel draait goed.”
Slagerij ontlasten
De ligging langs de Geldenaaksebaan, recht tegenover de industriezone in Haasrode en vlakbij hogeschool UCLL, is een troef. “Met Foodgarage Hoase hoop ik dan ook mijn andere zaak, slagerij De Kapblok, te ontlasten. In de slagerij is het altijd erg druk. Ook heel wat bedrijven en hun medewerkers van de industriezone in Haasrode zijn daar al klant. Ze zijn goed voor 20% van mijn omzet in de slagerij. Voortaan kunnen ze dichter bij hun werkplek terecht voor hun lunch of broodje. Voorlopig kan dat alleen via het systeem van afhaal”, luidt het. De Kapblok is ook een traiteurdienst die heel wat bedrijven bedient voor hun feesten, recepties en buffetten.
Nieuwe uitdaging
Slager Erwin zit inmiddels 32 jaar in het vak. Hij was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik was op zoek naar iets dat me uit de dagelijkse routine haalde. Voor uit te bollen ben ik nog te jong (Erwin is 52 jaar), dus heb ik met de Foodgarage een mooi project in handen”, luidt het nog. Mijn succesformule? “Ach, dat is een samenloop van omstandigheden. Er is de ligging van De Kapblok. Heel wat mensen zeiden me destijds dat ik mijn zaak had geopend in de getto van Leuven, langs de Tiensesteenweg. Door het circulatieplan zijn er nu heel wat mensen die niet meer tot in het centrum van de stad rijden. Die evolutie heeft mijn zaak geen windeieren gelegd”, luidt het nog. Voorts pakt Mertens de zaken iets anders aan en wil hij kwaliteit leveren. “En daar moet je dan ook mee uitpakken. Ik ken slagers die allicht beter zijn dan mezelf maar hun zaak niet kunnen verkopen. Je moet niet alleen goed zijn, je moet het ook vertellen dat je goed bent”, besluit Mertens.
Tewerkstelling
Bij Foodgarage Hoase werken momenteel 8 mensen. In normale omstandigheden zijn er dat 12, aangevuld met flexijobbers. Ook bakkerij Au Flan Breton uit Tervuren huurt ruimte in Foodgarage Hoase. Daar zijn nog eens 3 krachten aan de slag.