In Abdij van Park in Heverlee (Leuven) verrijst weldra een duurzaam landbouwbedrijf met groente- en veeteelt. Het wordt geflankeerd door een ecologische moestuin, een kaasmakerij, een doe-boerderij en een professionele landbouwopleiding voor bioboeren. De kaasproducten en de groenten zijn te koop in een winkeltje.
Om het rijke patrimonium van de norbertijnenabdij te beschermen werden in 2003 grote delen in erfpacht aan de stad Leuven gegeven. Met de komst van The Lodge, de hotelketen die er een brasserie opende, leek de abdij op weg naar een puur commerciële invulling. Dat was zonder het Leuvense stadsbestuur gerekend, dat het unieke karakter van de erfgoedsite wil bewaren. Het vond vier partners: Het Grote Open Veld, De Doe-boerderij, Landwijzer en Wonen en Werken Tewerkstelling.
Het Grote Open Veld start met een gemengd landbouwbedrijf met groente- en veeteelt, dat model moet staan voor de landbouw van de toekomst. “Ons bedrijf moet economisch rendabel zijn, met zorg voor het milieu en een sociale inbedding”, zegt Tom Troonbeeckx. “We willen iedereen toegang geven tot verse en gezonde voeding. Bijvoorbeeld via het zelfoogstprincipe, waarbij leden zelf groenten voor eigen gebruik mogen oogsten.”
De koeien op het domein leveren melk om kaas te maken. Die kaasproducten worden verkocht in een winkeltje op de site. Daar verkoopt ook Wonen en Werken groenten uit de moestuin, die het bedrijf uit de sociale economie al sinds 2005 bewerkt. “Sociale tewerkstelling is altijd een deel geweest van het abdijleven”, zegt Jos Jacobs, coördinator bij Wonen en Werken.
Ook voor professionele landbouwers is er plaats. Landwijzer, een vormingscentrum voor biologische landbouw, biedt een leertraject biologische en biodynamische landbouw aan. “De wisselwerking van kennisontwikkeling en praktijk sluit aan bij de traditie van vernieuwing die de abdij door de eeuwen aan landbouw heeft geschonken”, zegt Koen Dhoore.