Net na de jaarwisseling moesten zaakvoerders Kurt Singulé en Laetitia Boelens afscheid nemen van hun hamburgerrestaurant Copains langs de N3. “Volgens een deskundige was er een te groot gevaar op het vlak van brandveiligheid van het gebouw door nalatigheid van de verhuurder van het pand, waardoor het er niet langer verantwoord was om onze zaak er uit te baten”, klonk het toen. Al waren beide zaakvoerders wel in blijde verwachting, en waren er tal van ideeën om weer vol in te zetten op hun andere zaak: het Spaans Huis in het Park van Tervuren. Daar was het ook mogelijk om de bekroonde hamburgers van Kurt te verkrijgen, en het Spaans Huis werd omgedoopt tot de Gordaelmolen.
Doorslag
Al bleek het nieuwe concept helaas van korte duur. De Ondernemingsrechtbank in Leuven oordeelde op 18 april dat de Gordaelmolen failliet werd verklaard. “Dat klopt, al focust men zich hier nog te veel op het woord ‘faling’, terwijl dit deel uitmaakt van ondernemen”, klinkt het bij Kurt en Laetitia. “Aangezien het om een concessie met de overheid gaat en geen huur kan de zaak niet gewoon overgelaten worden, en was de enige optie om zelf de boeken neer te leggen. De aanleg van de fietssnelweg Brussel-Leuven doorheen het park heeft de doorslag gegeven.”
Lees ook: Gerenommeerd burgerrestaurant in Tervuren sluit de deuren: “Met pijn in het hart”
“Hierdoor wordt onze zaak net in ons hoogseizoen volledig ontoegankelijk en onaantrekkelijk gemaakt voor parkbezoekers”, gaat het koppel verder. “Overal verbodsborden voor zowel voetgangers als fietsers vanaf elke mogelijke toegangsweg hielpen dan ook niet. Tervurenaars die het park kennen, weten nog enkele wegjes om zonder kleerscheuren tot bij ons te geraken. Maar mensen van buiten Tervuren, de toeristen die onze grootste inkomstenbron zijn, weten dat niet. Bovendien is horeca momenteel totaal geen aantrekkelijk beroep meer als ondernemer, en vanuit de gemeente Tervuren is er helemaal geen steun. De Raad Lokale Economie is al jaren ontbonden en elk initiatief wordt genadeloos afgeschoten of tegengewerkt.”
Geen horeca meer
Er is wel nog hoop voor de bekende hamburgers. “Die maken onderdeel van Smoak, en dat is een concept dat we op meerdere locaties hebben toegepast. Dat kan ook nog steeds op verplaatsing, en is dus geen onderneming, bedrijf of vennootschap. Momenteel blijft Smoak gewoon bestaan, maar we willen het later eventueel nieuw leven inblazen. Momenteel staat ons hoofd daar ook niet naar, aangezien we allebei al elders weer aan het werk zijn. Maar geen horeca meer, dat hebben we gehad”, besluiten Kurt en Laetitia.