res

Munt van Leuvens netwerk RES in opmars bij kmo’s

resAl meer dan 5.000 lokale handelaars, zelfstandigen en kmo’s verspreid over heel België aanvaarden onder elkaar de RES-munt als een geldig betaalmiddel. Daarnaast zijn er al 50.000 RES-betaalkaarten in omloop waarmee particulieren aankopen kunnen doen. Dat heeft topman Walther Smets gezegd naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het coöperatief netwerk RES uit Leuven.

RES is een betaalmiddel waarmee de 5.000 deelnemers onder mekaar betalingen kunnen doen. In onderling overleg wordt bij elke transactie bepaald welk deel van de aan- en verkoop in RES betaald wordt en welk deel in euro. De deelnemende bedrijven kunnen voor grote aankopen een renteloze lening bekomen van de gelijknamige coöperatieve.

Met een RES-betaalkaart kunnen sinds 2011 ook particulieren betalingen doen in de handel en horeca. Particulieren die 100 RES storten op een kaart krijgen er automatisch 50 bij. De waarde van 1 RES is dezelfde als die van 1 euro. Het systeem is goedgekeurd door alle bevoegde autoriteiten.

Smets berekende dat handelaars door participatie aan de RES-coöperatieve een gemiddelde omzetstijging boeken van drie tot vijf procent. In totaal werd in 2015 voor 37 miljoen aan RES-transacties gerealiseerd. De coöperatieve boekte vorig jaar een omzet van 4 miljoen euro en een geconsolideerde winst na belastingen van 250.000 euro.

De organisatie wil de komende vijf jaar groeien tot 15.000 aangesloten handelaars en spiegelt zich hierbij aan het Zwitserse WIR, dat 60.000 handelaars telt. Het twintigjarig bestaan wordt gevierd op 25 en 26 oktober in de Brabanthal in thuishaven Leuven.