Multipharma, dat samen met Goed lid is van OPHACO, de nationale beroepsvereniging van coöperatieve vennootschappen van apotheken en groothandelaar-verdelers, kwam finaal als overnemer uit de bus, nadat verschillende kandidaten interesse toonden. De apotheekactiviteiten van Goed waren in 2023 goed voor een positief operationeel resultaat van 3,3 miljoen euro op een omzet van 169 miljoen euro. Voor de patiënten, de klanten en de medewerkers verandert er niets. De 436 medewerkers van de Goed apotheken en de apotheekgroothandel blijven ook na de overname aan de slag.
“Door verder te investeren in het coöperatieve apotheekmodel kan Multipharma nog beter inspelen op de zorgnoden van de patiënt en levert het een belangrijke bijdrage om de gezondheidszorg toegankelijk te maken voor nog meer patiënten”, zegt Multipharma-CEO Geert Reyniers.
De overeenkomst die Goed en Multipharma sloten, voorziet de overname van 88 apotheken en de farmaceutische groothandel. De afdeling IMV die in opdracht van onder meer woonzorgcentra individuele doseringen van geneesmiddelen per uitreikronde aanbiedt, maakt geen deel uit van de overname. Omwille van de samenhang met andere activiteiten van Goed aan dezelfde klanten, bekijkt Goed de strategische opties voor IMV los van de overname van de apotheektak.
“Multipharma is voor ons een logische overnemer. Onze klanten, patiënten en onze medewerkers zijn in goede handen bij Multipharma”, aldus Jan Kuyps, CEO van Goed. “We waren al twee coöperatieve apotheekgroepen die dezelfde waarden en aanpak delen. Multipharma kan die coöperatieve aanpak nu versterken, met meer slagkracht in het belang van de patiënten.”
Coöperatief apotheekmodel
Multipharma gelooft sterk in de toekomst van haar coöperatieve apotheekmodel. Door haar unieke positionering en coöperatief statuut kan Multipharma immers ten volle inzetten op zorgmaximalisatie. Zo kan het de beschikbare middelen herinvesteren in de kwaliteit van het advies van haar apothekers, een betere opvolging van de patiënten en een efficiënte organisatie om snel te kunnen inspelen op de specifieke noden van patiënten. Op die manier bouwt Multipharma actief mee om de zorg toegankelijk te maken voor iedereen. Multipharma wil alle patiënten, wat hun economische of sociale situatie ook is, een eerlijke en betaalbare toegang garanderen tot farmaceutische zorg, advies, kwaliteitsproducten en diensten tegen eerlijke prijzen.
Laagdrempelige zorgverlening
Multipharma vindt dat apothekers een belangrijke taak te vervullen hebben in de eerstelijnsgezondheidszorg in België. Ze spelen een cruciale rol in de opvolging van het medicatieschema van de patiënt. Vooral voor gepolymediceerde patiënten is het belangrijk om eventuele overconsumptie van geneesmiddelen bij te sturen.
Ook de patiënten zelf beschouwen de apotheker als een belangrijk gezondheidsklankbord en als de meest laagdrempelige zorgverlener. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Belgen vindt dat de taak van de apotheker zich niet enkel moet beperken tot het afleveren van medicatie en andere gezondheids- en verzorgingsproducten. Zo’n 55 procent geeft dat aan ze bij een medisch probleem of kwaaltje steeds vaker langsgaan bij de apotheek om advies te vragen.
Bovendien blijkt ook dat Belgische patiënten loyaal zijn aan hun apotheker en trouw aan hun fysieke apotheek. Zo’n 44 procent bezoekt maandelijks een fysieke apotheek. Bijna 70 procent van de apotheekbezoekers zweert zelfs bij één vaste apotheek.
Goed focust op thuiszorg
Goed zocht een overnemer voor haar apotheeknetwerk omdat het zich wil focussen op de uitbouw van haar thuiszorgaanbod, waar de vraag naar zorgdiensten- en hulpmiddelen om kwaliteitsvol thuis te wonen jaar na jaar sterk groeit. In die markt van verhuur, verkoop en verstrekking van hulpmiddelen is Goed vandaag marktleider en die positie wil het verstevigen.
De opbrengst van de verkoop van haar apotheektak wil Goed dan ook investeren in de verdere uitrol van de reorganisatie en de versterking van haar thuiszorgaanbod. Zo opent binnenkort in Schoten de eerste van een nieuwe generatie Thuiszorgwinkels, waar testen, beleving en persoonlijk advies centraal staan. Ook het online aanbod wordt verder uitgebreid, naast de ontwikkeling van specifieke online toepassingen voor thuiszorgklanten. Goed start ook met het Goed-thuiszorgnetwerk, een samenwerking met verschillende zorg- en gezondheidspartners. Doel van het Goed-thuiszorgnetwerk is om wie zorg nodig heeft, bij te staan met totaaloplossingen op maat, zonder veel rompslomp of van het kastje naar de muur gestuurd te worden.
Goed draait nu een belangrijke volgende bladzijde om van een woelige periode waarin haar unieke model van persoonlijk advies onder druk kwam door een samenspel van de opeenvolgende lockdowns, de inflatie en de concurrentie van online verkopers zonder kwaliteitsvol advies. Dat leidde eerder tot een reorganisatieplan waarbij de organisatie het stapsgewijs met driehonderd medewerkers minder moet doen. De transitie die momenteel aan de gang is, zet in op een versterking van de kernactiviteiten verkopen, verhuren en verstrekken van hulpmiddelen.
Continuïteit verzekerd
In afwachting van de afronding van het dossier, blijven de apotheken van beide vennootschappen onafhankelijk werken. Beide organisaties geven de komende weken de overname verder vorm. Zodra meer informatie bekend is, zullen Goed en Multipharma hun patiënten en medewerkers inlichten.
Goed werd bij de transactie geadviseerd door ING België – Corporate Finance, advocatenkantoor Stibbe en KPMG Deal Advisory. Multipharma werd geadviseerd door Tandem Capital Advisors, advocatenkantoren Eubelius en Strelia en Eight Advisory.