Brouns bracht maandag een bezoek aan GITEC, waar het BioBrew precisiefermentatielabo zich bevindt. Deze nieuwe technologie stelt de brouwerij in staat om ook hoogwaardige niet-dierlijke proteïnes te maken die even voedzaam en functioneel zijn als plantaardige of dierlijke alternatieven. BioBrew is een biotechproductieplatform dat eiwitten, afgeleid uit gisting, aan klanten levert. Zo zal BioBrew in de toekomst helpen voldoen aan de wereldwijde behoefte aan alternatieven voor dierlijke eiwitten. Tijdens de rondleiding bekeek minister Brouns het nieuwe proteïnepoeder, het resultaat van de precisiefermentatie.
Taco’s van geüpcyclede ingrediënten
Naast het bezoek aan het BioBrew-lab ging minister Jo Brouns ook langs bij het EverGrain-lab. Hier ontwikkelt AB InBev technologieën om elk korreltje gerst uit het brouwproces optimaal te upcyclen. In dat lab herwerkt AB InBev de draf (restgranen) afkomstig van het brouwproces. Gerstkorrels worden tot hoogwaardige, voedzame ingrediënten, rijk aan plantaardig eiwit, geüpcycled. De minister ging er zelf aan de slag met de geüpcyclede ingrediënten en maakte tijdens zijn bezoek taco’s. Dit kaderde in de VOKA-zomerstage om politici dichter bij de bedrijfswereld te brengen.
“Het bezoek aan GITEC, het wereldwijde innovatie- en technologiecentrum van AB InBev was verhelderend”, vertelt Brouns na het bezoek. “De technologische innovaties van het precisiefermentatielab van BioBrew en het EverGrain-lab hebben mijn geloof in de kracht van innovatie om onze economie verder vorm te geven, versterkt. Het is goed om te zien hoe AB InBev niet alleen haar commerciële strategie versterkt, maar zo ook bijdraagt aan de oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het vlak van voeding en duurzaamheid.”
Vlaanderen koploper
Vlaanderen is niet enkel een koploper op het vlak van bierbrouwen, onze onderzoekers zijn ook toonaangevend in biotech, en weten deze troeven naadloos met elkaar te verbinden.”
“We zijn enorm verheugd dat minister Brouns vandaag ons precisiefermentatielabo bezocht”, zegt GITEC-vice-president David De Schutter. “De minister nam de tijd om niet enkel het BioBrew-lab, maar ook het EverGrain-lab te leren kennen en het team te ontmoeten. Hij toonde grote belangstelling voor onze innovatieve ontwikkelingen.”
Uitdagingen op het vlak van duurzaamheid en voeding
Doorheen de tijd heeft de brouwer specifieke kennis, ondersteunende infrastructuur en nieuwe bedrijfsprocessen ontwikkeld die uiteenlopende toepassingen kunnen hebben in de opkomende biotechnologiesector. Die biotechnologische ontwikkelingen van het BioBrew-lab en het EverGrain-lab kunnen toegepast worden om wereldwijd uitdagingen op het vlak van voeding en duurzaamheid te helpen aanpakken. Om te voldoen aan de toenemende wereldwijde behoefte aan veilige en duurzame plantaardige eiwitten, zijn nieuwe spelers nodig om die innovatieve biotechproducten effectief op te schalen. “Met BioBrew kunnen we onze expertise op het gebied van fermentatie gebruiken op biotechnologie voor de productie van levensmiddelen”, aldus David De Schutter.