yourimage(33) De politie houdt een winkeldief staande.

Minder geregistreerde diefstallen in kleinhandel, duurdere producten ontvreemd

De vereniging Preventie en Veiligheid registreerde in 2017 39.266 gestolen producten bij een winkeldiefstal in de kleinhandel, een daling met 13 procent in vergelijking met een jaar eerder. Wel blijkt de waarde van de gestolen producten te stijgen.

De vereniging Preventie en Veiligheid registreerde in 2017 39.266 gestolen producten, in 2016 waren er dat nog 45.456 stuks. Volledigheidshalve moeten de cijfers van de politie, nog eens goed voor ongeveer 20.000 diefstallen, in rekening worden genomen. In deze laatste cijfers wordt evenwel niet gesproken van het aantal gestolen producten. Bovendien blijkt ongeveer vier op tien handelaars geen aangifte te doen van een winkeldiefstal omdat ze menen dat er toch nauwelijks gevolg aan wordt gegeven. Volgens het Nationaal Syndicaat van Zelfstandigen (NSZ) loopt de waarde van de diefstallen op tot ongeveer 1 miljoen euro aan gestolen goederen per jaar. De waarde van de gestolen producten zit in de lift.

Medewerkers

24% van de gestolen goederen is droge voeding, parfum en toiletartikelen en alcohol zijn goed voor telkens 14% van de gestolen spullen. Vlees en dameskledij sluiten de top 5 af met respectievelijk 7 en 5% van het totaal. Twintigers en dertigers vormen bijna de helft (44%) van de winkeldieven. Meestal zijn het gelegenheidsdieven, het aandeel van de georganiseerde diefstal zou slechts een klein deel vertegenwoordigen van de feiten. Bovendien worden heel veel diefstallen door medewerkers gepleegd. Securitas spreekt van een op de drie gevallen, volgens het NSZ zijn het er bij de kleinhandelaars nog meer. “Volgens onze cijfers gebeuren vier op de tien diefstallen door eigen personeel, de helft door klanten, en 10% door externe leveranciers. Zij hebben soms ook lange vingers en komen op plaatsen waar klanten niet komen”, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Diefstallen door eigen personeel kosten de ondernemer overigens veel meer dan diefstallen door klanten – zelfs het tien- tot veertienvoudige. Medewerkers kennen namelijk het systeem, ze weten waar alles ligt, en kunnen het juiste moment afwachten om hun slag te slaan. Daarom is het slim om camera’s te plaatsen, op voorwaarde dat je daarvoor je personeel waarschuwt, en het liefst ook op papier zet. Vertrouwen tussen zaakvoerder en werknemer is goed, maar je blijft toch ook best waakzaam.”

Preventie en veiligheid

Het concept van Preventie & Veiligheid is in België al een 20-tal jaar operationeel. Concreet gaat het erom winkeldieven te identificeren en te vervolgen. Het gebruik van gestandaardiseerde vaststellingen is een grote hulp voor de veiligheidsdiensten van de distributiebedrijven. In de vereniging zitten vertegenwoordigers van de FOD Binnenlandse zaken en Economie, de grootdistributie en vertegenwoordigingen van kmo’s zoals Unizo en NSZ.