De gerenommeerde culinaire gidsen Michelin en Gault&Millau zorgen al enkele jaren voor niets dan goed nieuws op de Markt van Lennik. Telkens als de strenge juryleden nieuwe prijzen, eervolle erkenningen en scores uitreiken, valt er wel wat te vieren in de horecazaken August, Ferment of Sir Kwinten. En 2023 is daar voorlopig geen uitzondering op, integendeel.
Enkele weken nadat Michelin nog een Bib Gourmand voor uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding toekende aan Ferment, laat de jury van de wereldbefaamde gids maandag weten dat de Sommelier Award 2023, of zeg maar de titel van ‘Sommelier van het jaar’, weggelegd is voor Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten.
“Sommelier Yanick Dehandschutter pakt uit met geweldige associaties. Wijn en bier staan hier op gelijke voet met het bord. Of hij nu een lokale geuze kiest, uitpakt met zijn zelf ontwikkelde Vineuze als aperitief of een klassieke Barbera serveert: deze sommelier drukt zijn stempel op Sir Kwinten”, aldus de lovende Michelin jury.
Prijzenkast
De titel is -alweer- een prachtige erkenning voor Dehandschutter, die zijn prijzenkast de afgelopen jaren al stevig aandikte. Zo werd Yanick eerder ook al via andere wedstrijden en organisaties meermaals uitgeroepen tot ‘eerst- en beste sommelier van België’, en enkele jaren geleden won hij nog de prijs voor ‘Sommelier van het Jaar 2019’ bij die andere grote culinaire gids Gault&Millau.
De uitreiking van de sterren voor de restaurants leverde voor onze regio trouwens ook enkel goed nieuws op. Zowel Sir Kwinten, als restaurant Michel (Groot-Bijgaarden) en Brasserie Julie (Sint-Martens-Bodegem) behouden hun Michelinster voor zeker een jaar.