Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar lag het aantal stopgezette horecazaken voor de eerste keer ooit hoger dan het aantal opgerichte horecabedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek dat bedrijfsinformatiespecialist Graydon samen met sectororganisatie Foodservice Alliance voorstelt op het Nationaal Foodservice Congres.
Van januari tot en met juni dit jaar werd in België een krimp genoteerd van 223 economische entiteiten. Vorig jaar werd er gedurende dezelfde periode nog een groei geboekt van bijna zeshonderd horecazaken.
“W” zien twee belangrijke oorzaken voor deze negatieve groei”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon. “Ongetwijfeld is de invoering van de witte kassa een van de belangrijke verklaringen voor het hoge aantal stopzettingen in de horeca. Daarnaast wordt de sector geconfronteerd met een aantal maatschappelijke trends die ook impact hebben bij andere sectoren. Zo zien we bijvoorbeeld dat consumenten in toenemende mate maaltijden bestellen via het internet. Daarom is een doorgedreven vorm van innovatie en creativiteit binnen de horecasector noodzakelijk om via de juiste alternatieven gepast te reageren op deze maatschappelijke evoluties.”
Uit het onderzoek van Graydon blijkt dat de negatieve groei vooral wordt veroorzaakt door het stijgend aantal stopzettingen. Waar het voorheen vooral in de deelsector ‘Cafés en bars’ was dat een groot aantal zaken sloot, werden het voorbije jaar ook in andere deelsectoren van de horeca sterke stijgingen genoteerd. Zo is in de sector ‘eetgelegenheden met volledige bediening’ (traditionele restaurants) het aantal stopzettingen gedurende het eerste halfjaar van 2015 met 141 eenheden gestegen (+31,26%) tegenover dezelfde periode vorig jaar. Eenzelfde trend zien we bij ‘eetgelegenheden met beperkte bediening’ (snackbars), waar een stijging werd vastgesteld met 171 eenheden (+25,9%). In de sector ‘catering’ steeg het aantal stopzettingen ook met 87 eenheden (+74,3%).