pexels-cottonbro-studio-4064840 Themabeeld.

Meer startende zelfstandigen in Vlaams-Brabant dan in andere provincies

In Vlaams-Brabant zijn het afgelopen jaar meer dan 13.000 zelfstandigen gestart. Dat blijkt uit basis van de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen (RSVZ). Dat is een stijging van 21 procent sinds 2017 en maar liefst 14,4 procent meer dan het Vlaams gemiddelde. "Steeds meer mensen maken van hun passie of hobby hun beroep", klinkt het bij hr-dienstverlener Acerta, die een analyse van de cijfers van het RSVZ uitvoerde.

In totaal zijn er het afgelopen jaar 13.420 zelfstandigen gestart in de provincie. De grootste groep daarvan, 4.952 zelfstandigen startten in een vrij beroep, zoals artsen, accountants en sommige IT-specialisten. Van die grootste groep zijn er lichtjes meer mannen, in tegenstelling tot het nationale niveau, waar vrouwen de kroon spannen.

De sterkste groei ziet Acerta in de bouwsector. Daar startten maar liefst 81 procent meer zelfstandigen dan vijf jaar geleden, in totaal 2.780. Ook nijverheden en ambachten zijn de laatste jaren populairder geworden. Die sector kende een groei van bijna 20 procent, met 1.324 starters. In andere sectoren, zoals de horeca (- 11,9 %) en de landbouw (- 42%), daalt het aantal starters.

De gemiddelde leeftijd van starters ligt in de regio iets hoger dan het Vlaams gemiddelde: de startende zelfstandige heeft in Vlaams-Brabant een gemiddelde leeftijd van 36,6 jaar, terwijl dat voor heel Vlaanderen ligt op 36,3.

“Drempel is verlaagd”

“Dat er stijgende interesse is voor het statuut van zelfstandige merken we ook aan de vragen naar extra informatie die bij ons binnenkomen”, zegt Katty Hombroux, regiomanager bij Acerta. “Dat het sociale vangnet voor een zelfstandige steeds meer aansluit bij dat van een loontrekkende heeft de drempel duidelijk verlaagd.”

“Kiezen voor een vrij beroep is dan weer een specifieke keuze die al wordt gemaakt tijdens de studie. Studeer je voor dierenarts, vestig je je ook meestal als dierenarts”, gaat ze verder. “Het vrij beroep is een specifiek statuut dat bepaalde voordelen, maar ook bepaalde administratie met zich meebrengt. Het is positief dat steeds meer mensen, ook jongeren, de stap zetten.”