Het begon in 2011 als een spin-off van de KU Leuven, UAntwerpen en UZA. Wim Van Hecke en Dirk Loeckx stampten in Leuven het meditechbedrijf icometrix uit de grond. Vandaag kijken MS-patiënten en neurologen gretig naar hun softwareproduct MSmetrix: een digitale, hoogstpersoonlijke follow-up van de ziekte. Het kleine bedrijf met een grote missie is een blikvanger op de nakende Innovatiebeurs.
Als icometrix een product wil testen of aanprijzen, hoeft het maar uit het raam te kijken: UZ Leuven Gasthuisberg ligt om de hoek. Het was niet gemakkelijk om een softwareproduct een klinische toepassing te bezorgen, maar het is hen gelukt. Door de software aan te bieden als service voor neurologen en radiologen in ziekenhuizen kon het Leuvense bedrijf inkomsten genereren en break-even draaien. Van Hecke (CBO) en Loeckx (CEO), beiden burgerlijk ingenieur, schuwen de risico’s niet en kozen van meet af voor een internationale aanpak. Beste illustratie: ze openden ook een kantoor in Boston, Massachusetts (VS).
Vandaag telt icometrix 25 medewerkers. Op de Innovatiebeurs op 8 oktober is het een van de dertien Vlaamse en drie Vlaams-Brabantse innovatiehelden. In de Eskimofabriek in Gent staat het bedrijf in de spotlights, onder meer door een recent samenwerkingsakkoord met farmareus Novartis uit Vilvoorde en aanwezigheid op het Europees MS-congres in Barcelona van 7 tot 10 oktober.
Icometrix ontwikkelt medische software om hersenscans te interpreteren. “Je kan ons vergelijken met een bloedlaboratorium maar dan voor medische beelden”, zegt Wim Van Hecke (foto). “Artsen en onderzoekers sturen ons de beelden beveiligd door. Wij doen daarop metingen en halen er cijfers uit. Concreet bij MS gaan we na hoe groot het hersenvolume precies is, hoeveel letsels er in de hersenen opduiken en hoe groot die zijn. Vervolgens sturen we de resultaten terug naar de vragende partij.”
Artsen en onderzoekers analyseren medische beelden eerder visueel en kwalitatief. Dat blijft belangrijk maar voor opvolging en evaluatie van een behandeling, evolutie van een ziektebeeld of bij klinisch onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen biedt de software van icometrix een meerwaarde. Met kwantitatieve informatie en meer exacte metingen, bovendien snel en goedkoop. In het geval van MS-patiënten: die moeten geen extra scans ondergaan en evenmin langer onder de scanner.