Het pact, dat unaniem door de gemeenteraad werd goedgekeurd, bepaalt dat de stad tegen 2030 een extra boom per inwoner aanplant. Stad Diest is eigenaar van het stuk grond in de Badstraat. “Als stad zijn we voortdurend op zoek naar plaatsen om groen te behouden of uit te breiden. Dit stuk grond in de Badstraat hebben we bewust niet verkocht, maar er net de kans gegrepen om een bos te planten samen met TPCE,” vertelt schepen van Milieu & groen, Rick Brans (Open Diest).
De Japanse firma heeft in Webbekom haar Toyota Parts Centre Europe (TPCE). “Het industriepark Webbekom is een hoeksteen van de onderdelendistributie van Toyota in Europa”, vertelt Karel Verpoorten, hoofd van de Parts Supply Chain Group van Toyota Motor Europe. Toyota is het grootste automobielbedrijf in België en heeft meer dan 6.000 mensen in dienst op drie locaties: meer dan 1.200 bij TPCE in Diest, 1.800 bij het Technisch Centrum in Zaventem en 3.000 in het hoofdkantoor in Evere.
Vrijwillige basis
Zowat honderd medewerkers van Toyota staken voor het aanplanten de handen uit de mouwen. “Zij doen dat op vrijwillige basis”, vertelt Ronny Denis, manager milieu bij het bedrijf. “Het aanplanten past binnen onze zes milieuchallenges. Twee daarvan zijn de ambitie om CO2-neutraal te worden en de biodiversiteit te bevorderen.”
Het nieuwe bos krijgt ook twee zitstammen voor de buurtbewoners of passanten die er even van de natuur willen genieten tijdens een wandeling of fietstocht in het Webbekoms Broek. Aan het bos is ook een infobord onthuld. “Dat is gemaakte door leerlingen van de Katholieke Scholen Diest”, beklemtoont schepen van Onderwijs Geert Cluckers (DDS). “Als stad streven we naar een samenwerking met de scholen. Zo doen de leerlingen ervaring op.”
Het Diestse stadsbos is het tweede project in zijn soort waarbij Toyota betrokken is in Vlaanderen, na het Zavelbos. Toyota werkt dit jaar ook met de milieuvereniging Natuurpunt samen voor de realisatie van twee groene projecten. Het gaat om de Galgenberg en de Lazarijberg.