ZELLIK/KAMPENHOUT/GALMAARDEN – Twee medewerkers van intercommunale Haviland uit Zellik, onder wie de Kampenhoutse burgemeester Kris Leaerts, zijn vrijgesproken van valsheid in geschrifte en omkoping bij enkele aanbestedingen. Een aannemer die ook in het strafbankje zat, kreeg in eerste aanleg een celstraf met uitstel en een beroepsverbod omdat hij zich volgens de rechtbank schuldig maakte aan fiscale fraude.
De rechtbank vond in het strafdossier echter geen bewijzen van valsheid in geschrifte of omkoping en sprak zowel de aannemer en de twee projectingenieurs vrij van valsheid in geschrifte en omkoping. De strafvordering tegen de burgemeester en zijn collega was sowieso verjaard. “Maar zelfs als niet van verjaring sprake was geweest, dan nog zou de burgemeester vrijgesproken zijn. Precies omdat niet bewezen is dat de aannemer een valsheid heeft gepleegd”, benadrukt meester Jan De Winter, advocaat van Leaerts, bij de collega’s van Het Nieuwsblad. “Dat is belangrijk voor mijn cliënt. Deze strafzaak heeft voor hem zowel persoonlijk als professioneel een enorme impact gehad. Dankzij de vrijspraak kan hij nu eindelijk ook als burgemeester benoemd worden.”
Fiscale fraude
Aannemer Yves P. maakte zich volgens de rechtbank wel schuldig aan fiscale fraude en witwassen van zwart geld. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden met uitstel, een boete van 6.000 euro en een beroepsverbod van vijf jaar als bestuurder van een vennootschap. Bovendien werd een vermogensvoordeel van 200.000 euro verbeurd verklaard. “Uiteraard beraden we ons om dit vonnis in beroep aan te vechten”, reageert zijn advocaat Wim De Pooter. “Een veroordeling hadden we niet verwacht, omdat met de fiscus via het betalen van ruim 640.000 euro een minnelijke schikking is bedongen. Mijn cliënt, die een blanco strafregister heeft, is enorm aangedaan. Zeker het beroepsverbod is een ramp want daarmee zet de rechtbank ook de job van tientallen werknemers op het spel.”