De Leuvense startup Equilli haalt 300.000 euro op via kmo-cofinanciering. Het vers kapitaal moet dienen voor de uitbreiding van verkooppunten en de opstart van marketing. Equilli maakt individueel aangepaste matrassen op basis van een technologisch concept en een eenvoudige meting die in de winkel zelf gedaan wordt. Het product is gebaseerd op onderzoek en ervaringen die de oprichters opdeden aan de KU Leuven.
Equilli ontstond in de schoot van de afdeling biomechanica van de KU Leuven, waar onderzoek wordt gedaan naar technologieën om de slaapkwaliteit te bevorderen. Vincent Verhaert, Dorien Van Deun en Steven Leuridan willen dat onderzoek omzetten in reële producten en diensten voor consumenten. De drie ingenieurs werken hiervoor nauw samen met slaapspecialisten, kinesitherapeuten, ingenieurs en artsen.
Equilli ging in 2014 van start met eigen kapitaal en heeft na iets meer dan een jaar in de markt de waarde van het concept en het product bewezen. De jonge onderneming verkoopt vandaag via vijf partnerwinkels in Vlaanderen en wil het netwerk aan verkooppunten uitbreiden. De lening van BAN Vlaanderen (Business Angels Netwerk) en Participatiefonds Vlaanderen komt dus als geroepen.
“We mikken op meer verkooppunten in Vlaanderen en Brussel. We willen naar minimaal twaalf winkels tegen einde 2016”, zegt cofounder Vincent Verhaert. “We schatten het potentieel in eigen land op zo’n twintig winkels die ons concept kunnen verkopen. We kijken ook naar Nederland, dat zeker nog eens de helft meer potentieel biedt.”
De jonge onderneming trok in mei van dit jaar een eerste externe privé-investering aan van 440.000 euro. Dat bedrag wordt nu aangevuld met een kmo-cofinanciering van 300.000 euro. “Het verse kapitaal moet dienen om onze inspanningen op het gebied van point of sales en marketing te financieren. Alle nieuwe verkooppunten moeten beschikken over een Equilli-installatie, inclusief meettechnologie. Zo kunnen de verkopers ons concept optimaal aan de klant brengen.”
“We produceren de matrassen nog altijd in onze eigen werkplaats. Maar die bereikt stilaan de maximale capaciteit van 400 exemplaren per jaar. Om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen besteden we de productie vanaf nu uit aan een Belgische partner die jaarlijks het tienvoudige aankan.”