martha

Martha Meeze ruilde bureaujob in voor de oven bij Chez Martha

ELSENE - Martha Meeze (42) maakte een carrièreswitch en opende een jaar geleden de koekjeswinkel Chez Martha in de Lesbroussartstraat in Elsene. “Ik hou van het effect van koekjes. Het is een simpel recept waar je mensen gelukkig mee maakt.”

In de zomer van 2021 opende de koekjeswinkel Chez Martha van Martha Meeze de deuren. Een jaar later heeft de Brusselse nog geen spijt van haar carrièreswitch. “Ik deed een bureaujob en had last van de kwaaltjes van achter dat bureau te zitten. Ik had in feite een burn-out en moest op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Langzame opbouw

Die vond Martha in het bakken en verkopen van koekjes. “Ik heb dikwijls koekjes gemaakt voor de vriendjes van mijn kinderen en dan kwam steevast de vraag of ik het recept wilde delen. Ik heb op die manier zelfs eens een cookieworkshop georganiseerd. Ik had nooit gedacht om van koekjes maken mijn beroep te maken, maar op een ochtend heb ik beslist om de sprong te wagen.”

Martha volgde enkele jaren geleden een opleiding bakker en banketbakker en deed ook een stage. “Uiteindelijk ben ik op 1 juli 2021, in volle coronacrisis, gestart. Maar die langzame opbouw was eerder een zegen dan een vloek. Ondertussen heb ik een kleine groep vast cliënteel en heb ik de buurt goed kunnen ontdekken. Uit die ontmoetingen zijn ook enkele leuke samenwerkingen voortgevloeid.”

Kunstwerken

Martha verkoopt ondertussen een tiental verschillende koekjes. “Mijn ingrediënten zijn lokaal, duurzaam en ethisch. Dat was belangrijk voor mij. Daarnaast stel ik hier ook kunstwerken van lokale artiesten tentoon. In een galerij is de drempel om kunst te ontdekken soms nog groot. Hier wil ik een plek creëren waar iedereen zich welkom voelt.”

Een jaar na de opening kan Martha zeggen dat haar zaak werkt. “De zaak is leefbaar en ik amuseer me. Ik doe een job waar ik fysiek bezig moet zijn. Tegelijkertijd kom ik iedere dag nieuwe mensen tegen. Die combinatie was belangrijk voor mij.”

Menselijk contact

“Uiteraard zit er soms ook een eentonige kant aan de job zoals bijvoorbeeld het maken van het deeg. Maar tegelijkertijd word ik daar ook kalm van. De ontmoetingen met de klanten zorgen voor afwisseling en ik ben enorm blij met dat menselijk contact. Hoewel ik ‘s avonds moe ben na het werk, geeft deze job me ook veel energie. Ik hou ook van het effect van mijn koekjes. Het is een simpel recept waar je mensen gelukkig mee maakt.”