Toen Leonard Verbiest zijn beenhouwerij in 1938 opende op de hoek van de Strijdersstraat en de Waaiberg in Tienen, kon hij zich waarschijnlijk nooit voorstellen welke vooruitgang het slagersvak en zijn familiezaak zou ondergaan. Zijn kleinzoon Marc is sinds 1979 bij de zaak betrokken. In 2000 werd slagerij Verbiest erkend als Keurslager.
“Beenhouwerij is de voorbije dertig jaar enorm veranderd”, zegt Marc. “Destijds kocht een beenhouwer een heel beest om het zelf in stukken te hakken voor zijn klanten. Vandaag bieden we meer oplossingen dan vlees aan. De klant koopt bij ons immers geen stuk vlees meer, maar een volledige maaltijd.”
In de familie
Marc Verbiest is sinds 1 juli officieel op pensioen. En dat is duidelijk te zien op het groot scherm in de zaak. Daarop staat te lezen dat Marc, nu hij met pensioen is, tien minuten minder lang moet werken. “Dat is alvast een mooie geste”, zegt Marc lachend. “Maar alle gekheid op een stokje, ik blijf nog wel even aan boord samen met mijn vennoot Ludwig Briers. Medewerker en mijn neef, Kristof Verbiest, zou dan op termijn samen met zijn neef, Bram Taes, de zaak voortzetten. Zo blijft de slagerij toch in de familie.”
Vroeger was Keurslagerij Verbiest één van de 45 slagers van Tienen. Vandaag is het nog de enige slagerij. “Het is niet te geloven dat wij als enige overblijven”, zegt Marc. “Maar dat is natuurlijk ook te danken aan mijn grootvader, die er destijds mee gestart is. Want vandaag een slagerij uit de grond stampen, is een bijna onmogelijke investering.”