Onze sleutel tot succes? Maatwerkbedrijven. Met die campagne wil Groep Maatwerk vanaf 14 september bedrijfsleiders en organisaties warm maken voor samenwerking met de voormalige beschutte werkplaatsen in Vlaanderen. “Als CEO’s en managers ons van binnenuit leren kennen, zijn ze telkens aangenaam verrast”, zegt Francis Devisch, directeur van de koepel van maatwerkbedrijven met hoofdzetel in Tienen.
Op 1 april van dit jaar werden de sociale werkplaatsen omgedoopt tot maatwerkbedrijven. De Vlaamse Federatie van Beschutte Werkplaatsen (VLAB) kreeg op 24 april de nieuwe naam Groep Maatwerk maar de dienstverlening en de missie bleven dezelfde. “Wij hebben een duidelijke meerwaarde op socio-economisch vlak en creëren flexibiliteit voor ondernemingen”, stelt Devisch.
De 49 maatwerkbedrijven in Vlaanderen geven vandaag werk aan 66.000 mensen met een handicap. Zij zorgen voor activiteiten op maat voor een kleine of grote opdracht, eenmalig of structureel, binnen of buiten het bedrijf, tegen een scherpe prijs. Van food en assemblage tot elektronica, cleaning en logistieke support. Samenwerking tussen de reguliere en sociale economie raakt steeds meer ingeburgerd, maar er is nog werk aan de winkel.
Naar klantenbestand vond een evolutie plaats van de klassieke industriële bedrijfstakken naar toeleveranciers. “We ontwikkelden minder klassieke activiteiten in andere sectoren. Recente voorbeelden zijn groendiensten, kinderboerderijen en de horeca. Veel CEO’s identificeren ons met een soort bezigheidstherapie, met de simpele handenarbeid van weleer. Tot ze ons leren kennen: dan zijn ze onder de indruk van onze professionaliteit.”
De mediacampagne loopt tot 8 oktober en roept bedrijfsleiders op om te getuigen over samenwerking. Wie daar alvast niet op wachtte, is Dirk Ruytings, executive director production van de Tiense Suikerraffinaderij (foto).
Vlaams-Brabant telt negen maatwerkbedrijven: AMAB (fusie van BW in Asse met DYMKA in Zaventem en De Floere in Halle), Aurora in Groot-Bijgaarden, BW Bouchout in Meise, Entiris in Aarschot, IJsedal in Overijse, Mivavil in Vilvoorde, BW Pajottenland in Lennik, Rodea in Sint-Genesius-Rode en Blankedale in Tienen. Blankedale maakt zich op voor de viering van het 50-jarig bestaan op 18 september. De groei van deze vzw is symbolisch voor de sector: gestart in 1965 met 10 werknemers telt Blankedale er vandaag meer dan 700.