Er beweegt wat op de site van de voormalige papierfabriek aan de Gustave Demeurslaan in Huizingen. Twintig jaar nadat de activiteiten er werden stopgezet en de verloedering zich inzette, is er opnieuw bedrijvigheid. Een projectontwikkelaar is er volop bezig met het uitbouwen van een kmo-zone. Het gaat om een combinatie van compacte bedrijfsunits en enkele grotere bedrijfsgebouwen.
In een van die gebouwen zal maatwerkbedrijf AMAB zijn intrek nemen. Het maatwerkbedrijf, dat zorgt voor werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, telt 800 medewerkers en is gevestigd in Asse, Zaventem en Essenbeek (Halle).
De Floere
Alleen voldoet de vestiging in Essenbeek, die vooral nog bekend is onder haar vroegere naam ‘De Floere’, niet meer aan de normen. “Het gaat om een voormalige jongensschool die niet meer zo geschikt is. Onder meer omdat het een gebouw met verdiepingen is, wat niet ideaal is voor mensen met een beperking. Het vele zwaar vervoer past er ook niet”, zegt Peter Vanderheulen, algemeen directeur bij AMAB. “Daarom hebben we gekozen voor een nieuwe locatie. We hebben gezocht in Halle, maar het bleek geen evidentie om daar iets te vinden. Toch wilden we absoluut in de regio blijven.”
“En zo zijn we op deze site in Huizingen gevallen. Het terrein hier biedt meer economische mogelijkheden. Ook de veiligheid en het comfort van onze medewerkers zal fameus verbeteren. Ze doen vaak repetitief werk en dan is het belangrijk dat ze een aangename werkomgeving hebben. In het recent aangelegde park op de site kunnen ze tot rust komen. De bereikbaarheid met het openbaar vervoer heeft ook een belangrijke rol gespeeld, want voor de meerderheid van de werknemers is dat de enige manier om op het werk te geraken.”
Eerste paal
Onder meer in aanwezigheid van Vlaams minister Jo Brouns (CD&V), bevoegd voor Werk en Sociale Economie, en de Beerselse burgemeester Jo Vander Meylen (Lijst Burgemeester) werd symbolisch een eerste paal in de grond gestoken. Er zal een productiehal van 3.000 vierkante meter neergepoot worden, met daarnaast ook nog vijf laadzones en 2.400 palletplaatsen.
“Als alles volgens schema verloopt zouden de grote werken na een jaar afgerond moeten zijn. Dan zijn er nog enkele maanden nodig voor de afwerking, wat maakt dat we tegen eind 2024 naar de nieuwe locatie zouden komen met 200 werknemers”, zegt Vanderheulen. “De verpakkingsafdeling verhuist naar hier. Verder zullen we hier ook kabels produceren, onder meer voor laadpalen.”
Het nieuwe gebouw draagt een prijskaartje van 15 miljoen euro, wat niet weinig is voor een vzw. “De voorbije jaren hebben we voor dit project middelen opzij kunnen zetten waardoor het project haalbaar is.”