De architecten maken per jaar honderden plannen, die gewoonlijk eenzijdig worden afgedrukt op grote bladen. Na gebruik verdwijnen die onherroepelijk in de papierbak. “Een enorme verspilling”, beseffen ze zelf. “Ieder jaar produceren bedrijven in ons land samen ruim 445.000 ton papierafval. We beseffen dat we daar met het eenzijdig afdrukken van onze plannen zeker aan meewerken, en wilden daar graag iets aan doen.”
Het architectenbureau ging daarom aankloppen bij hogeschool UCLL, in het bijzonder RePaper-projectcoördinator Wim Wiertz van UCLL Research & Expertise. Die onderzoeksgroep van de UCLL kijkt hoe sociaal maatschappelijke organisaties mee kunnen instaan voor recyclage van afval.
“We vonden drie organisaties die graag aan de slag gingen met de oude plannen van Jaspers-Eyers. Sint-Kamillus Bierbeek kon het gebruiken in hun re-integratie-programma. Bij Ons Tehuis Brabant zorgde het recyclageproject ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking gelukkig werden, want ze konden iets doen waar iemand anders nadien nuttig gebruik van kon maken. De Leuvense buurtcentra op hun beurt deden workshops rond recyclage om te tonen dat dat niet enkel iets is voor ‘de happy few’. Iedereen kan recycleren, dat werd hier heel laagdrempelig bewezen”, aldus Wim Wiertz.
De drie maatschappelijke organisaties versneden de plannen tot allemaal kleinere vellen van dezelfde grootte. Die lijmden ze aan elkaar tot een notitieblok. In eerste instantie werden zo al 400 notitieblokken gemaakt. Maandag werden ze terug bezorgd aan de werknemers van Jaspers-Eyers. “Het is leuk om nu op onze oude plannen te kunnen werken. Zo komen die papieren toch nog opnieuw van pas”, klonk het. Er moet nog een evaluatie van het project plaatsvinden, maar mogelijk blijft de samenwerking ook in de toekomst bestaan.