“En zeggen dat we niet eens een lange staat van dienst hebben in de horeca”, begint Jerry Janssens zijn verhaal. “Jessica heeft ooit nog een snoepkraam gehad waarmee ze op de markt stond. Ik heb 21 jaar in de bouw gewerkt. Maar tijdens corona kwam de tijd om even te reflecteren over onze job en wat we nog graag wilden doen in ons leven. Een eigen broodjeszaak, dat zagen we wel zitten. In Galmaarden had je al een frietkot of een café, maar een broodjeszaak ontbrak. Omdat we fan zijn van Nederland en er vaak met vakantie gaan, leek het ons leuk om de bagel in Galmaarden te introduceren.”
“Twee jaar geleden, in volle pandemie en in onze garage in een pand op de Markt dat we pas hadden gekocht, hebben we toen de stap gezet”, vertelt Jerry. “Omdat er coronabeperkingen waren, konden we niet anders dan voor take-away kiezen. Naast de bagels hebben we snel ook gewone broodjes aan ons assortiment toegevoegd en vanaf dan is de zaak beginnen boomen. De naam Pardoes verwijst hiernaar: ‘plotseling’ hadden we een eigen goed draaiende zaak.”
Bankkantoor
“Naast onze garage had Belfius toen nog een bankfiliaal. Op een dag kwam een van de bedienden bij ons een broodje kopen en zuchtte dat ze veel werk hadden met hun verhuizing”, vertelt Jerry. “Bleek dat de bank dicht ging en dat Belfius het gebouw wilde verkopen. Wij konden die extra plaats zeer goed gebruiken. Dus trok ik mijn stoute schoenen aan en heb het bankkantoor naast de deur gekocht.”
“Het gebouw zelf was zeer goed in orde want er waren nog niet zolang voordien renovatiewerken gebeurd. We hebben er bewust voor gekozen om de sfeer van de vroegere bank te behouden, omdat we dat zelf ook wel tof vonden”, lacht Jerry.
“Enkel op de plek waar de bankautomaten stonden in de inkomhal, hebben wij onze toog en onze keuken geïnstalleerd. De kleine kantoorruimten van de bankbedienden zijn gebleven en daar kunnen mensen nu gezellig in kleine groepjes lunchen of ontbijten. Maar onze blikvanger is zeker de vroegere zaal met bankkluisjes. Ook daar hebben we tafeltjes gezet. We hebben het allemaal wel wat huiselijker gemaakt.”
Terras
“Mensen zeggen ons dat ze hier graag komen, uiteraard omdat onze lunches, brunches en ontbijten lekker zijn met verse producten van bij lokale boeren, maar dat ze ook komen omwille van die speciale sfeer die nog steeds verwijst naar de bank vroeger”, zegt Jerry. “Mensen tonen ons soms welk kluisje destijds van hen was en waar ze hun lening voor de aankoop van hun huis tekenden.”