Wasserij Sneeuwwitje uit Diegem sluit na 56 jaar de deuren. Uitbaatster Lucienne Dewinter, inmiddels 76 jaar, gaat met pensioen. “Dit wassalon is een heel groot deel van mijn leven geweest. Ik deed het ook bijzonder graag”, aldus de zaakvoerster.
Het wassalon aan de Tenaerslaan in Diegem was jarenlang een begrip in de gemeente en ver daarbuiten. Dankzij de gedreven en vriendelijke bediening van uitbaatster Lucienne. Nu gaat de kranige vrouw met pensioen. “Ik zal moeten leren om niet te werken”, vertelt de ondernemende zeventiger. “Dit wassalon is een heel groot deel van mijn leven geweest. Ik deed het ook bijzonder graag. Elke dag opende ik om 6.15 uur de deuren, de was- en droogtrommels draaiden vaak tot 23 uur. Op het hoogtepunt had ik vier meisjes in dienst. Toen de crisis zich liet voelen, ging ik alleen verder. De laatste jaren voelde ik dat ik een jaartje ouder werd. Het werk werd zwaarder. Gelukkig kwam mijn dochter geregeld helpen. Omdat de machines aan vervanging toe zijn, heb ik besloten de boeken neer te leggen. Die vernieuwing zou me te duur uitkomen”, luidt het.
Service en babbeltje
Met een bang hartje kijkt Lucienne naar de toekomst. Het contact met de klanten zal ze alvast missen. “Ik deed alles voor een goede service en ik maakte tijd voor een babbeltje. Ik waste bijvoorbeeld al tientallen jaren de tenues van Sporting Diegem. Dat schept een band. Ik heb dit zo graag gedaan en weet niet goed hoe het nu verder moet. Ik zal het moeten leren om mijn geluk in andere dingen te vinden. Wat in de tuin werken en meer tijd doorbrengen met de familie. Maar ik zal nog alle dagen aan mijn wasserij denken”, aldus Dewinter. Lucienne baatte sinds 1962 wassalon Sneeuwwitje uit.
Red Flames en Costa Rica
De Belgian Red Flames, de nationale voetbalploeg voor vrouwen, was vaste klant bij Lucienne. Recent deed ook de voetbalploeg van Costa Rica nog een beroep op het wassalon. “Zij speelden een wedstrijd tegen onze Rode Duivels. Te elfder ure zochten ze nog een wassalon. Om 22.30 uur kwam dan voormalig AA Gent-speler Randall Azofeifa de was binnenbrengen. Met mijn dochter ben ik daar tot 2 uur ’s ochtends mee bezig geweest. De volgende dag waren hun shirts gewassen en gestreken. Zo gaat dat, service bieden”, besluit Lucienne.