Een delegatie van vakbonden, sectororganisaties en werkgevers heeft vrijdag in Brussel 18.350 petities overhandigd aan eerste minister Charles Michel en aan de minister-presidenten Rudi Vervoort en Geert Bourgeois. Die petities werden ingezameld tijdens de actie Let us keep our airportjobs, waarmee de collectieve luchthavengemeenschap in Zaventem nogmaals aan de alarmbel trekt om een gedragen oplossing te vinden voor Brussels Airport.
Het opmerkelijke collectief (ABVV/FGTB, ACB, ACLVB/CGSLB, ACV/CSC Transcom, Metea en Voeding en Diensten/Alimentation et Services, AOC, BAR, BATA, LBC-NVK en Voka) lanceerde op 8 februari de actie Let us keep our airportjobs. Via een website werd opgeroepen om een petitie te ondertekenen via postkaarten of op de site zelf. In minder dan tien dagen kregen de initiatiefnemers massaal steunbetuigingen bij elkaar.
“We hebben actie gevoerd via sociale media, maar ook op de luchthaven zelf”, zegt Geert Keirens, coördinator van #keepourairportjobs. “We maakten een filmpje om aan te tonen dat de 20.000 medewerkers op de luchthaven uit alle hoeken van het land komen en verdeelden 15.000 buttons, 2.000 affiches en 3.000 stickers aan het luchthavenpersoneel en sympathisanten.”
“De afgifte van de petities was een voorlopig hoogtepunt. Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen we ervoor zorgen dat onze stem blijft weerklinken”, stelt Keirens. Hij verwijst daarmee naar het nieuwe (tweede) belangenconflict van de Vlaamse regering.
“De website werd al zo’n 30.000 keer bezocht. Ongeveer 5.000 bezoekers kwamen uit Brussel en vormen daarmee de grootste groep. Daarna volgen Antwerpen, Gent en Zaventem maar ook vanuit Schaarbeek, Vilvoorde en Anderlecht was de interesse groot. Het filmpje werd sinds vorige week vrijdag al meer dan 185.000 keer bekeken.”
Een delegatie van ongeveer tachtig medewerkers, vakbondsafgevaardigden en werkgevers ging in uniform langs bij de kabinetten van eerste minister Charles Michel (MR) en de Waalse en Vlaamse minister-presidenten Rudi Vervoort (PS) en Geert Bourgeois (N-VA).
“We wilden hen voor het nieuwe overlegcomité van maandag nog eens op het hart drukken hoe urgent de situatie is. We betreuren het communautair gekrakeel en hopen op een politiek staakt-het-vuren, opdat de partijen samen rond de tafel een oplossing kunnen uitwerken. Die mag echt niet lang meer op zich laten wachten. De dreigende vervijfvoudiging aan boetes is nadelig op zeer korte termijn. Het uitblijven van een vliegwet, een juridisch stabiel groeikader voor de luchthaven, is ook absoluut nefast. Zonder dat kader gaat de luchthaven er binnenkort sowieso op achteruit en zetten we 20.000 directe en 40.000 indirecte jobs op het spel”, zegt Keirens.