gin

Londerzeelse 1840 Gin wereldwijd in de prijzen: “Nooit gedacht, wat een eer”

LONDERZEEL - Vader Yves (59) en zoon Kristof De Sloovere (35) uit Londerzeel zetten hun zoektocht naar het ultieme gin-recept verder. Ze vielen alvast in de prijzen op de meest prestigieuze wedstrijd wereldwijd.

Het verhaal van Yves en Kristof begint net voor corona. “We zijn allebei Londerzelenaren”, zegt Yves, die in Kapelle-op-den-Bos ook samen met zijn zoon Resto Sudwest uitbaat. “Ik wilde op een leuke en goeie manier uit corona geraken. Er was toen tijd, de horeca was dicht. Ik werkte met Kristof het idee uit om een gin te lanceren.”

Geen gewone gin, zo blijkt. “In het Pajottenland wordt onze Gin 1840 gedistilleerd volgens de London Dry-methode”, gaat Yves verder.

Intense smaak

“Dat betekent dat er één aaneensluitend proces is: er is geen tweede kans, het moet meteen goed zijn. Zowel voor de alcoholhoudende als de alcoholvrije gin. We gebruiken dertien kruiden voor de alcoholhoudende, daarvan worden er elf voor de alcoholvrije gin gebruikt. Die kan je eigenlijk een beetje vergelijken met een thee met een zeer intense smaak. Het is allergeenvrij, zonder smaak- en kleurstoffen.”

“We leerden in het productieproces veel en perfectioneerden”, gaat Kristof verder. “Zo zetten we nu een product neer dat af is. Op The World Spirits International Trophy in Luxemburg, zeg maar de hoogmis van de beste gins ter wereld, haalden we voor onze alcoholhoudende gin zilver, voor de alcoholvrije goud. We wisten niet wat ons overkwam. Deze wedstrijd staat heel hoog aangeschreven als een erkende internationale wedstrijd voor gedistilleerde dranken.”

Kriebels

“Zowel wijnen als gedistilleerde dranken ingezonden uit 48 verschillende landen worden er blind geproefd door een jury van 92 zorgvuldig geselecteerde vakmensen. Als bedenkers van de Batch 1840 Gin samen met onze partner distillateur DC, zijn wij trots op dit resultaat bij een eerste inzending. Dit geeft verhoudingsgewijs de kwaliteit, vakmanschap en meesterschap in distilleren weer.”

“Dit geeft echt kriebels in de buik”, pikt vader Yves in. “Inmiddels werd onze gin op zomerbars in Willebroek en Kapelle-op-den-Bos geschonken, waar telkens ook een sociaal doel aan gekoppeld was. Dat vinden we belangrijk.”

Milieubewust

Burgemeester Conny Moons (LWD) is vol lof over de Gin 1840. “Wauw, dit draagt écht Londerzeel uit”, zegt Moons. “Het is ook een heel milieubewust concept. Yves en Kristof lieten glazen produceren in een beschutte werkplaats waar volgens een speciale methode de onderkant van (wijn)flessen wordt afgezaagd, glad gemaakt en zo een nieuw leven als Gin-glas krijgt.”

“Hun rietjes zijn in gepersonaliseerde bamboe gemaakt. Dat hun gin de naam ‘1840’ – de postcode van Londerzeel – meekreeg, is top. Ik ben echt heel fier dat ze dit doen. Ik hoop dat het niet bij deze medailles blijft.”

Volgens de zaakvoerders verkopen inmiddels 90 procent van de Londerzeelse horecazaken Gin1840.