In volle coronacrisis eind 2020 opende LokaalHalle de deuren in het vroegere pand van Studio Teurlings aan de Ninoofsesteenweg in Halle. Geen gewone winkel, maar wel een coöperatie van zo’n 200 mensen die mee investeerden en samen een startkapitaal van 70.000 euro samenbrachten.
“Het basisidee was een soort boerenmarkt maar dan in winkelvorm”, zegt Hannes Van Gansen, een van de pioniers. “Mensen konden hier verse producten kopen rechtstreeks van enkele bioboeren uit het Pajottenland. Wat we mankeerden in het assortiment vulden we aan met andere duurzame alternatieven. We waren de eerste en enige verpakkingsloze winkel in Halle. Gaandeweg organiseerden we ook workshops rond duurzaam leven.”
Maar amper een jaar later bleek er nood aan extra kapitaal om te kunnen doorgroeien. LokaalHalle mikte op 300 extra coöperanten die voor nog eens 40.000 euro kapitaalinbreng zouden moeten zorgen. Helaas werd dit bedrag niet opgehaald en wat er wel binnenkwam, bleek onvoldoende.
Vicieuze cirkel
“De laatste maanden werden we geconfronteerd met een sterke daling van de omzet”, laten de bestuurders van LokaalHalle op hun website weten. “Het zorgt ervoor dat we in een vicieuze cirkel zijn beland. Er is geen geld om de aankoop van goederen voor te financieren. Hierdoor was het aanbod de jongste tijd in de winkel beperkt waardoor dan weer onze klanten wegbleven.”
“Te weinig mensen zagen LokaalHalle als hun vaste buurtsupermarkt waar ze het gros van hun aankopen deden en dat heeft ons de das omgedaan. Zelfs als we nog meer extra financiële middelen zouden ophalen, blijft het probleem dat de omzet te laag is om de goede werking van de winkel te garanderen. Het zou van slecht bestuur getuigen om daar geen oog voor te hebben.”
Faillissement
Maandag werden de coöperanten en de medewerkers van de slechte situatie op de hoogte gebracht. Maandagavond besliste de raad van bestuur om meteen de stekker uit LokaalHalle te trekken. Op dinsdag gingen de deuren al niet meer open. Het faillissement wordt aangevraagd. Het ziet er naar uit dat wie mee investeerde zijn geld niet meer of niet volledig zal terugzien. Ook een vijftal vaste medewerkers verliezen hun job.
“We vinden dit een ontzettend pijnlijke boodschap om te brengen want LokaalHalle was voor de oprichters een droom waar we sterk in geloofden”, zeggen de bestuurders van LokaalHalle. “Het voelt op dit moment alsof we zijn gefaald. Anderzijds hebben we in Halle wel bakens verzet. We hebben mensen bewuster doen nadenken over hun consumptiegedrag, over een eerlijke prijs en we hebben mensen samengebracht.”
De bestuurders roepen hun klanten uitdrukkelijk op om te blijven kopen bij hun korte keten-partners als de hoeve DubbelDoel in Gooik en De Groentelaar in Pepingen die ook thuiswinkels hebben. “Ook zij zullen het wegvallen van LokaalHalle als afzetmarkt voelen. Voor hen komt dit samen met de uitdagingen rond de extreme droogte van vorige zomer en de stijgende energieprijzen”, zo klinkt het. “Wie interesse heeft om een deel van de inboedel over te nemen, kan mailen naar info@lokaalhalle.be.”