Met een totale bruikbare oppervlakte van meer dan 6.700 m², verdeeld over de veertien bouwlagen (inclusief kelder en gelijkvloers), wordt het nieuwe innovatiecentrum van Living Tomorrow een van de grootste in Europa. Toch heeft het nieuwe gebouw maar een ecologische voetafdruk van 731 m² op de grond.
“We hebben die voetafdruk bewust zo klein mogelijk gehouden”, verklaart Frank Beliën, oprichter en voorzitter van Living Tomorrow. “Zo zorgen we voor minder verharding op de grond en houden we zo veel mogelijk plaats over voor groen en voor lot verkeer.”
Spectaculair uitzicht
Het gebouw is zo meteen ook hét voorbeeld van hoe we zullen bouwen in de toekomst, aldus Frank Beliën. “Zeker in de steden zullen we meer in de hoogte gaan bouwen. Alleen zo kunnen we voldoende woon- en werkruimte creëren zonder alles te verharden, en tegelijk voldoende ruimte laten voor groene lanen, parken en fiets- en wandelgelegenheid.”
Dankzij de speciale vorm van het gebouw – een soort afgeronde driehoek die in een punt loopt – is de ruimte in de hoogte maximaal gebruikt. “Per bouwlaag hebben we 400 m bruikbare oppervlakte, uitgezonderd de bovenste verdieping, wat ons toelaat om bijvoorbeeld een groot innovatief bewegings- en revalidatiecentrum te integreren en om op verschillende verdiepingen hypermoderne kamers te integreren voor onze overnachtingservaring, inclusief spectaculair uitzicht over Brussel.”
Gerecycleerde materialen
Het gebouw zal in gebruik klimaatneutraal zijn. “En dankzij onze intussen meer dan zeventig (bouw)partners gebruiken we ook zo veel mogelijk groene en circulaire, soms zelfs gerecycleerde, materialen die volledig herbruikbaar blijven na afbraak”, zegt Beliën nog.
“Denk aan een baksteen die CO₂ absorbeert in plaats van uitstoot, ‘groen’ beton, gerecycleerde verven en circulaire vloeren. We bouwen ook zo veel mogelijk zogenaamde slimme systemen in – denk aan robotica en zelfregulerende ramen – waardoor we nuttige data kunnen verzamelen van ons gebouw op het vlak van verbruik en gebruik.”
Zomer van 2023
Nog een voordeel van het gebruik van de vele circulaire prefabmaterialen bij de bouw van de nieuwe campus is de snellere doorlooptijd. “We gebruiken bijvoorbeeld kant-en-klare binnenwanden en complete bouwelementen die vooraf geproduceerd worden en in enkele dagen tijd op de bouwplaats worden geassembleerd.”
De ambitie is om de volledige bouw af te ronden in de eerste helft van volgend jaar. De nieuwe innovatiecampus, die zal tonen hoe slim onze huizen, steden, gebouwen, mobiliteit en gezondheidszorg kunnen zijn in 2030, moet dan openen rond de zomer van 2023.