Steeds meer mensen wonen als huisgenoten onder hetzelfde dak. Omdat het betaalbaarder is dan een eigen woning, maar ook voor de gezelligheid. Zo ook de Brugse ondernemer Christophe Vercarre. “Ik woonde een achttal jaar geleden met negen zeer uiteenlopende mensen samen in een Brussels herenhuis”, zegt hij. “Er woonden vijf nationaliteiten onder een dak. We werden goeie vrienden, deelden lief en leed en gingen zelfs samen op reis. Een prachtige ervaring.”
Intussen heeft Christophe er, samen met zijn Gentse vennoot Karel Versyp, zijn missie van gemaakt om huisgenoten samen te brengen. Hun bedrijf Coloc Housing renoveert grote herenhuizen en zoekt roomies om er te wonen. Vier jaar na de oprichting hebben Karel en Christophe zo al 43 huizen in het aanbod, goed voor vierhonderd kamers in Brussel, Gent en Antwerpen.
Daten
Wie zijn intrek wil nemen in een vrije kamer, moet zich aanmelden via de website van Coloc Housing. Maar gewoon een formuliertje invullen, dat volstaat niet. “We zijn geen Airbnb of Booking.com”, zegt Christophe. “Uiteindelijk gaat het om een groep mensen met wie je zal samenleven. Het moet dus klikken. Daarom is er altijd een videogesprek met de bewoners, en een ontmoeting in ‘real life’. Voordat iemand er komt wonen, vindt er altijd een stemming plaats. Het is een beetje als online daten, maar dan om een woning in plaats van een lief te vinden.”
Alhoewel? Het aantal Coloc-koppels is intussen niet meer te tellen, zegt Christophe. “Ik grap wel eens dat we een ‘liefdesfabriekje’ zijn. Niet dat mensen er aan moeten beginnen met die intentie, maar je leert elkaar wel goed kennen door samen te wonen. Tegelijk kom je ook jezelf tegen: door het contact met anderen word je geconfronteerd met je eigen gedrag. En ja, soms botst het eens, dat hoort erbij. Maar je groeit er zo veel van als mens.”
Renoveren
Die mensen zijn trouwens lang niet allemaal jonge starters. “In Antwerpen verhuren we een kamer aan een 52-jarige dame. Ze woonde eerst in een appartement, maar voelde zich eenzaam. Bij ons heeft ze het beste van twee werelden: haar eigen ruime kamer, maar ook een gemeenschappelijke ruimte. Uit studies blijkt dat een bezetting van acht à tien bewoners ideaal is voor het groepsgevoel, en dat is ook ons streefdoel.”
Om verder te groeien, gaan Christophe en Karel op zoek naar 50 miljoen euro van investeerders, en naar honderd nieuwe panden. “Gent is in dat opzicht een belangrijke markt, want er zijn heel wat grote herenhuizen die dringend aan een opfrisbeurt toe zijn. Voor een gezin zijn ze te groot, maar ze mogen niet worden verbouwd omdat ze beschermd zijn. Wij renoveren ze met duurzame materialen, zoeken huurders en zorgen voor het onderhoud. Wie een geschikt pand kent of bezit, mag het ons altijd laten weten.”