Kirsten Van den Notelaer (21), Gil Heylen (22), Lieza Witpas (21), Epco Dewit (23) en Milo Janssens (21) openen op 1 april hun zaak Sip & Dip in de Brusselsestraat 64. Een studentenproject, in het kader van hun opleiding. “Toen we begonnen na te denken over wat voor horecazaak we wilden openen, kwam het wegleggen van de gsm héél snel in ons concept”, zegt Kirsten.
“We zijn letterlijk constant bezig met onze gsm. Je betaalt er je busticket mee, logt ermee in op studentensysteem Toledo. Je kunt echt niet zonder. Daardoor is het een automatisme geworden om hem ook constant vast te pakken. Maar het is gewoon niet gezellig als mensen de helft van de tijd op hun gsm zitten te kijken terwijl je samen aan tafel zit”, zegt Kirsten.
Detox
Sinds de studenten met hun onderneming gestart zijn, valt hen pas echt op hoeveel mensen eigenlijk vaak met hun gsm bezig zijn aan tafel. “Soms wordt er zelfs amper gepraat”, zegt Milo. “Het voelt eigenlijk zelfs respectloos, als iemand naar zijn scherm kijkt als je ertegen praat.”
De jongeren beseffen steeds meer het belang van een digitale detox. “Dat is toch wel een trend in de maatschappij”, zegt Epco. “Zelfs op tv zie je tal van programma’s zoals Over de oceaan en Expeditie Groenland, die draaien rond detox.” “Mijn ouders mogen dan wel zeggen ‘geen gsm aan tafel’, maar zelfs zij merken dat ze er eigenlijk ook veel mee bezig zijn nu ik met dit project gestart ben”, zegt Kirsten.
En dus komt er aan elke tafel in Sip & Dip een ‘dipbox’, een schuif onder tafel waarin de gsm weggelegd kan worden. “Echt verbieden gaan we niet doen”, zegt Milo. “We willen het wegleggen van de gsm gewoon stimuleren. Zo kunnen de mensen écht gefocust zijn op elkaar, terwijl ze genieten van onze dips, dippers en cocktails. We hopen dat het aanslaat. Twee uurtjes detoxen moet toch wel kunnen.”
De zaak opent binnen 2 weken, op 1 april. “We doen geen stage, en investeren al onze tijd in het opknappen van dit pand”, zegt Kirsten. “We zijn best ambitieus, maar de zoektocht naar een pand waar we konden openen als studenten was niet makkelijk. Met veel moeite konden we de eigenaar van dit pand overtuigen. Nu huren we het zelfs een paar maanden gratis op voorwaarde dat we het opknappen. De tuin is het eerste wat echt in orde is.”
“We openen dit als studentenonderneming voor onze opleiding, maar hopen dat het echt succesvol is”, zegt Lieze. “Als dat lukt, is er een grote kans dat we dit voortzetten na onze opleiding ook. We zijn tenslotte allemaal ondernemers, en horeca spreekt ons zeker aan.”