De kamercommissie Bedrijfsleven heeft het licht op groen gezet voor een statuut voor studenten die een onderneming starten. Het nieuwe systeem treedt op 1 januari in werking. In Leuven groeit de groep studenten die tijdens hun studies een eigen bedrijfje willen oprichten.
Het statuut geldt voor studenten-ondernemers die jonger zijn dan 25 jaar en die reglementair ingeschreven zijn voor de lessen in een onderwijsinstelling, om een diploma te behalen dat erkend is door een bevoegde autoriteit in België. Het voert een gunstig stelsel van sociale bijdragen in voor studenten waarvan het inkomen lager ligt dan 13.010,66 euro. Dat is de drempel voor zelfstandigen in hoofdberoep.
Als hun jaarlijkse inkomsten lager liggen dan 6.505,33 euro, moeten ze geen bijdragen betalen. In dat geval behouden ze ook hun rechten op het vlak van gezondheidszorgen als persoon ten laste. “Als we studenten al tijdens hun studies willen laten proeven van het leven als zelfstandige moet er een gelijk speelveld zijn tussen het statuut van een studentenjob en dat van de student-ondernemer”, zegt Griet Smaers. Het kamerlid voor CD&V diende zelf een wetsvoorstel in.
Smaers hoopt dat meer studenten door het nieuwe statuut de wereld van het ondernemerschap gaan verkennen. “Op die manier moet ook het aantal start-ups toenemen”, zegt ze.