Naar schatting 1,2 miljoen Belgen lijden aan een longziekte, maar bij 400.000 van hen is dit nog niet ontdekt. Veel patiënten kampen met symptomen, maar ondergingen nog niet de juiste onderzoeken om te bepalen of die ook effectief het gevolg zijn van bijvoorbeeld astma, rokerslong of acute bronchitis.
“Veel huisartsen verwijzen patiënten door naar het ziekenhuis voor onderzoek, terwijl ze dat eigenlijk ook zelf zouden kunnen met behulp van een spirometer”, zegt Julie Maes van ArtiQ. “Longartsen in het ziekenhuis zien dagelijks metingen van spirometers, huisartsen doen dat veel minder. Omdat ze het toestel niet goed kennen, wil ook niet iedereen daarmee werken of vinden ze het moeilijker de resultaten te interpreteren. Nochtans zou het de diagnose enorm kunnen versnellen moesten zulke onderzoeken bij de huisarts kunnen gebeuren.”
Daarom ging de start-up samen met het onderzoeksteam van de KU Leuven aan de slag rond de spirometer. ArtiQ is gespecialiseerd in het ontwikkelen van artificiële intelligentie software voor longziektes. Hun technologie wordt al gebruikt in ziekenhuizen en bij klinische studies voor nieuwe geneesmiddelen. Door artificiële intelligentie in te zetten bij de spirometer, willen ze zorgen dat huisdokters de resultaten ook beter kunnen aflezen en begrijpen.
Resultaten interpreteren
De voorbije maanden verzamelden ze gegevens van patiënten van 33 ziekenhuizen, die door longartsen werden gecontroleerd en ingeladen in de software. Zo werd de AI gevoed, en leerde hij metingen interpreteren.
“De software die we ontwikkelden, interpreteert de resultaten van de spirometer en vertaalt die naar heel gebruiksvriendelijke data. De arts krijgt meteen na de test op zijn computerscherm te lezen hoe groot de kans is dat de patiënt aan astma, chronische bronchitis, COPD of een andere aandoening lijdt. Artificiële intelligentie wordt hier dus gebruikt om patronen van specifieke ziektes te herkennen en zo de diagnose van de arts te ondersteunen”, aldus Julie.
De slimme spirometer zit nog in een studiefase, met steun van onder andere de provincie Vlaams-Brabant. Als die is afgerond, is het de bedoeling om de toepassing in België en Europa uit te rollen. Om zo uiteindelijk een betere gezondheidszorg te bieden.