Abdij van Park vierde vorig jaar haar 900ste verjaardag. Doorheen haar geschiedenis speelde ze een enorme rol in de stad, van de oprichting van de KU Leuven tot landbouw, economie en cultuur. De jongste tien jaar is de abdij het toneel van renovaties. Het gebouw zelfs werd intussen op de infirmerie en de oostvleugel na volledig gerestaureerd. Er werden 15e-eeuwse afwerkingen van oudere plafonds gevonden, muurschilderingen van rond het jaar 1300 en recent nog een mozaïekvloer. Op het abdijdomein werd weer aan biolandbouw gedaan, een groenbuffer aangebracht rond het domein, tennisvelden weggenomen en onderzoek gedaan op de oude abdijmuren. “Tegen 2025 moet de hele restauratie klaar zijn. Naast de laatste restauratiewerken, is er ook nog de heraanleg van het neerhof en de aanleg van een natuurpark op de plek van de tennisvelden gepland”, aldus burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit).
De verjaardag van de restauratie deed de stad ervoor kiezen om Abdij van Park hét centrum te maken van Open Monumentendag. “De abdij werd bij vorige edities van de Open Monumentendag ook al opengesteld voor het grote publiek, maar het is de eerste keer dat de site volledig centraal staat”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Carl Devlies (CD&V).
Er zijn verschillende rondleidingen op de abdijsite zelf. Zo is er een rondleiding over Abdij van Park als economisch en ecologisch centrum, over de fauna en flora rond de abdij, over het leven van de priors, abten en brouwers daar, over de serres en de boerderij, over de muren, korstmossen en hagedissen en over de kracht van het water van de Molenbeek, die de vijvers van de abdij vult. Je kan ook de kerk, de brouwerij, de kruidtuin van de abdij, de imkerij en de Library of Voices van de Alamire Foundation bezoeken. Heel bijzonder is ook de mogelijkheid tot bezoek aan de restauraties die momenteel aan de gang zijn, zoals de kapittelzaal en de recent ontdekte middeleeuwse mozaïekvloer.
Open Monumentendag is voor de abdij meteen het startschot van een najaarsprogramma vol concerten, tentoonstellingen en lezingen die de restauratie in de kijker zetten. Speciaal dit najaar is ook een ‘tien perspectievenwandeling’ van zo’n 4 km die de vergezichten rond de abdij in de kijker zet.
Maar Open Monumentendag gaat in Leuven verder dan de abdij zelf. In heel de stad zijn invloeden van de abdij en de Norbertijnen te vinden. Ook die kan je zondag bezoeken. Zo stellen de bewoners van de Geldenaaksebaan 85 hun woning open, die ooit dienst deed als herberg en bakkerij en eigendom was van de abdij. “Er staat nog een historische trap, en ook de luiken langs waar het meel naar boven werd gehesen is nog aanwezig”, zegt bewoonster Anneli.
Er is een tentoonstelling over de oude abdijwijk Vinkenbos en de opgravingen die daar in 2019 gedaan werden, en je kan ook de Sint-Norbertusschool bezoeken. Uitzonderlijk stelt deken Patrick Maervoet ook zijn woning, het parochiehuis van Heverlee dat dateert uit 1757, open. In het stadscentrum is er een wandeling voorzien die langs onder andere het Hollands college, Pauscollege, de Vleminckxkapel en de Justus Lipsiustoren voert.