Sommige online bedrijven die op basis van speeksel DNA-testen uitvoeren, verkopen de resultaten uit hun databanken aan verzekeraars en farmaceutische bedrijven. Dat hebben twee onderzoekers van de KU Leuven ontdekt. Het doorgeven van die informatie is een schending van de privacy. Al kunnen ook vragen gesteld worden bij klanten die eigenhandig afgenomen testen opsturen naar commerciële laboratoria.
De onderzoekers lieten hun eigen DNA testen door een veertigtal bedrijven en concludeerden dat de resultaten weinig steek houden en elkaar zelfs tegenspreken. “Mijn eigen voorouders bleken volgens een test afkomstig uit Scandinavië, volgens een tweede uit Groot-Brittannië en volgens een derde uit Midden-Europa”, zegt Maarten Larmuseau van de eenheid Forensische Biomedische Wetenschappen.
Testen op ziektes gebeuren niet naar typisch erfelijke aandoeningen maar naar moderne, trendy aandoeningen zoals obesitas, die bijna altijd veroorzaakt worden door eetgewoonten en leefomstandigheden. “Een leek kan de resultaten nauwelijks interpreteren. In ons laboratorium krijgen we dagelijks e-mails van mensen die niet weten wat ze ermee moeten of kunnen doen.”
De verkopers van de commerciële DNA-testen waarschuwen zelden voor de gevolgen. “Het DNA wordt in de databank van het bedrijf altijd vergeleken met dat van anderen. Het leven van mensen wordt vaak overhoop gehaald door zo’n test. Bijvoorbeeld omdat ze een andere biologische vader blijken te hebben.”
De onderzoekers betreuren ook dat de bedrijven zonder beperking het DNA van minderjarigen kunnen testen.