Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) geeft 50.000 euro subsidie aan de Leuvense onderneming Equilli om de haalbaarheid te onderzoeken van een monitoringsysteem in de Equilli matras.
Equilli maakt individueel aangepaste matrassen op basis van een technologisch concept en een eenvoudige meting die in de betere slaapwinkel kan uitgevoerd worden. Lattenbodems die kunnen aangepast worden aan hun gebruiker bestaan al langer. Equilli is de eerste speler die dit soort maatwerk integreert in de matras. Onderzoek toont aan dat het effect van de bedbodem bij moderne matrassen – die de jongste jaren alsmaar dikker worden – vaak niet meer voelbaar is.
Twee jaar na de lancering investeert Equilli volop in nieuwe technologie. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, we zijn ten slotte ingenieurs”, zegt Vincent Verhaert, gedelegeerd bestuurder bij Equilli. “De laatste jaren is er een steile opmars van wearable health toepassingen. Ook voor onze slaap vind je steeds meer trackers. Het probleem met deze devices is dat omwille van hun geringe nauwkeurigheid hun toepassing beperkt blijft tot het niveau van gadgets en nice-to-haves. Het is leuk voor enkele dagen, maar de meerwaarde op lange termijn is onduidelijk en de meeste gebruikers stoppen er al snel mee.”
In deze haalbaarheidsstudie wil Equilli nagaan hoe het beter kan. “We kijken hierbij in eerste instantie naar mensen met slaapproblemen. Het is eigenlijk te gek dat deze mensen vandaag in een slaapwinkel, behalve voor een matras en toebehoren, nauwelijks producten vinden die hen echt kunnen helpen om beter te slapen. De Equilli matras heeft zich in voorgaand onderzoek al bewezen als ideale drager voor nieuwe sensortechnologieën die hartslag, ademhaling en beweging kunnen detecteren. Op basis van deze signalen is het mogelijk om de slaap te monitoren. De grote uitdaging bestaat eruit om deze informatie op een nuttige en bruikbare manier terug te koppelen naar zowel de gebruiker als de begeleidende slaapspecialist. Daarom gaan we nu reeds deze beide types gebruikers mee betrekken in onze productontwikkeling, in samenwerking met het Meaningful Interactions Lab.”