Jannes Imans uit het eerste leerjaar van het Sint-Albertuscollege in Heverlee (Leuven) en Rutger Dobbelaere uit Beveren-Waas mogen zich gedurende een jaar “de grootste jonge technologietalenten van Vlaanderen” noemen. Zij ontvingen zaterdag uit handen van de vice-eersteminister Alexander De Croo de gouden medaille tijdens de finale van de achtste editie van de Vlaamse STEM-olympiade in Leuven.
De twee jongeren waren de beste in een theoretische test en vier praktische proeven waarmee hun inzicht in STEM (wetenschap, technologie, ingenieurskunde en wiskunde) werd getest. Deze wedstrijd is er voor leerlingen uit het secundair onderwijs met een passie voor exacte wetenschap en technologie.
In sommige scholen is STEM alweer op de terugweg. Dat kan niet gezegd worden van de Vlaamse STEM-olympiade. Steeds meer scholen participeren. In twee rondes namen 23.655 leerlingen uit 232 secundaire scholen deel. Alle deelnemers aan de finale, 7 meisjes en 41 jongens, kregen een technologisch gerelateerde prijs ter waarde van 7.400 euro.
Toekomst
“Met de STEM-olympiade willen we jongeren uit de eerste graad van het secundair onderwijs laten ervaren hoe boeiend technologie is”, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. “Jongeren ontdekken zo hun technologisch talent. Vlaanderen heeft nood aan technologen, ingenieurs en ict’ers om zich als innovatieve regio te positioneren.”
“Onze bedrijven maken zich volop klaar voor de vierde industriële evolutie en werken aan de fabrieken van de toekomst. Jongeren met een technologische bagage hebben een veelbelovende toekomst. Ze kunnen bijdragen aan oplossingen voor de uitdagingen waarvoor we als maatschappij staan op het vlak van leefmilieu, mobiliteit en gezondheidszorg. Met de Tech You-community brengt Agoria de technologie alvast naar de jongeren.”
De Vlaamse STEM-olympiade is een samenwerkingsverband tussen technologiefederatie Agoria, Bekaert, Engie Electrabel, IBM, HR Rail, Technopolis en RTC Antwerpen, KU Leuven, U Hasselt, U Gent, Associatie U Gent, Associatie U Antwerpen, UCLL, PXL, Thomas More, Vives en de Vlaamse overheid.