hotel leuven

Leuvense hotels minst getroffen door aanslagen

De AP Hogeschool Antwerpen heeft donderdag in Leuven de resultaten voorgesteld van het Hotelrapport Vlaamse Kunststeden 2016. De aanslagen op 22 maart hadden wel degelijk een impact op de hotelsector. “Leuven bleef het meest gespaard”, stellen de onderzoekers Christian Holthof en Sophie van Tilburg. Van de vijf kunststeden was Leuven de enige die onmiddellijk na de aanslagen, in april en mei, de bezettingsgraad van de kamers niet significant zag dalen in vergelijking met 2015.

Het onderzoek analyseerde de hotelcijfers van vorig jaar in Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen. Een vergelijking van 2016 met de twee voorgaande jaren legde de impact van de aanslagen in Brussel en Zaventem op de hotelsector bloot. Die vertoonde grote verschillen van stad tot stad.

Op Brugge na registreerden alle Vlaamse kunststeden in 2014 en 2015 een stijgende bezettingsgraad. In 2016 daalde die graad gevoelig tot onder het niveau van 2014. Leuven vormde de uitzondering met slechts een lichte daling. De totale bezettingsgraad van 2016 lag niet eens ver onder die van 2015. “Met uitzondering van Leuven lagen de bezettingsgraden van april en mei in de Vlaamse kunststeden in 2016 lager dan in 2015”, zegt Sophie van Tilburg.

Het rapport bevat ook de belangrijkste cijfers van 2016 in de hotelsector. Dat gaat van het aantal hotels en kamers over de bezettingsgraden en een vergelijking van de gemiddelde prijzen tot het type toerist en het belang van eigen boekingen versus online reisagentschappen.

Een kamer in een hotel met een tot vier sterren in de vijf Vlaamse kunststeden kostte vorig jaar gemiddeld 88,62 euro. De goedkoopste overnachtingen waren mogelijk in Antwerpen met een gemiddeld tarief van 83,17 euro. Gent was de duurste stad, met een gemiddelde kamerprijs van 97,03 euro. Leuven zit daartussen met 87,21 euro.

De vijf Vlaamse kunststeden trokken andere types toeristen aan. Antwerpen, Leuven en Mechelen zijn overwegend zakensteden. Brugge is overduidelijk een toeristenstad. Ook in Gent overheerst de recreatieve toerist. “Het type toerist bepaalt duidelijk de manier waarop een kamer wordt gereserveerd”, stelt Christian Holthof. “In de steden met overwegend zakentoeristen Antwerpen, Leuven en Mechelen bleven de rechtstreekse reservaties bij de hotels zelf het belangrijkste boekingskanaal met een aandeel tussen 35 en 41 procent.”

Cijfers hotels Leuven 2016

Aantal hotels en hotelkamers: 20 vergunde hotels met 1.057 vergunde kamers

Bruto kamerbezettingsgraad: 72,72%

Gemiddelde kamerprijs: 87,21 euro

Type toerist: Leuven is een zakenstad: 60% zakelijk versus 40% recreatief

Soorten boekingen: Kamerovernachtingen via online travelagents (booking.com, expedia.com): 33,01%, kamerovernachtingen via hotelvestiging (directe boekingen via telefoon, hotelwebsite, walk-in): 35,28%