“Door samen te werken met Europese en wereldwijde toestel- en materiaalleveranciers zal imec een unieke pilootlijn uitrollen waar bedrijven de mogelijkheden van de meest geavanceerde chiptechnologie kunnen verkennen voor hun toekomstige toepassingen”, zegt de onderzoeksinstelling. “De pilootlijn zal een cruciale schakel vormen tussen chipinnovatie en de Europese industrie.”
Het geld voor de onderzoeks- en ontwikkelingslijn komt van zowel publieke als private spelers. De Vlaamse overheid en de Europese Commissie (via de financieringsprogramma’s Horizon en Digital Europe) komen met in totaal 1,4 miljard euro over de brug: later dit jaar wordt een subsidieovereenkomst getekend in het kader van de Gemeenschappelijke Onderneming voor Chips. De private bijdragen – onder andere van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML – lopen op tot 1,1 miljard euro.
Imec gaat ervan uit dat de proeflijn ook “verdere investeringen zal aantrekken van de Europese en wereldwijde industrie om proefprojecten uit te voeren”. “Dankzij de steun van de EU, de Vlaamse overheid en industriepartners zoals ASML kunnen we niet alleen een voortrekkersrol blijven spelen in de ontwikkeling van de meest geavanceerde chips, maar ook beter inspelen op de marktvraag”, zegt CEO Luc Van den hove. “De investering zal ons in staat stellen om ons innovatietempo te versnellen, het Europese chipecosysteem te versterken en de economische groei in Europa en Vlaanderen te stimuleren.”
“Dat Imec een centrale rol krijgt in de EU Chips Act om de Europese industrie te versterken, bevestigt dat we de juiste weg zijn ingeslagen”, reageert Vlaams minister-president Jan Jambon. Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns heeft het over “een ongelofelijke opportuniteit voor Vlaanderen én Imec om de voorsprong in nanotechnologie en halfgeleiders verder uit te bouwen”.