dnalytics

Leuvens onderzoek spoort dikkedarmkanker op in vroeg stadium

Op basis van onderzoeksbevindingen van het Centrum voor Kankerbiologie (Vlaams Instituut voor Biotechnologie-KU Leuven) en het Universitair Ziekenhuis UZ Leuven ontwikkelt het farmaceutisch bedrijf DNAlytics de ColonoKit. Die test spoort dikkedarmkanker op in een vroeg stadium, aan de hand van een eenvoudige bloedtest.

Dikkedarmkanker is de derde meest voorkomende vorm van kanker en de op een na meest dodelijke soort. Als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op genezing ongeveer 95 procent. In een later stadium heeft de patiënt minder dan tien procent kans om vijf jaar na de diagnose nog in leven te zijn.

De nieuwe test biedt meer zekerheid over het resultaat in vergelijking met de bestaande varianten. De meest gebruikte is de IFOB-test, die bloed in de stoelgang opspoort. Maar die ontdekt slechts twee derde van alle darmkankers. In negentig procent zijn de resultaten vals positief.

De werking van de ColonoKit is gebaseerd op de ontdekking dat het immuunsysteem in ons lichaam steeds reageert op de aanwezigheid van kankercellen. Vanaf het moment dat dikkedarmkanker in het lichaam opduikt, reageren witte bloedcellen op de stoffen die de kankercellen uitscheiden. De Leuvense onderzoekers identificeerden 23 genen met een specifieke functie die in de test worden opgespoord.