Uit nieuw onderzoek van de faculteit geneeskunde van de KU Leuven blijkt dat botcellen niet alleen nieuw bot aanmaken maar ook de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. De vondst van de Leuvense wetenschappers kan leiden tot betere therapieën voor ziektes zoals osteoporose, obesitas en diabetes.
Bij aandoeningen als osteoporose wordt te veel bot afgebroken. De huidige geneesmiddelen zijn er vooral op gericht om die cellen lam te leggen. Maar daardoor worden ook de cellen die bot aanmaken inactief. Zo stopt de vernieuwing van het bot, wat resulteert in moeilijk te genezen breuken.
Om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen onderzoeken wetenschappers hoe ze de botcellen voor opbouw kunnen activeren. “Ons onderzoek gaat na hoe cellen op de juiste plaatsen bot aanmaken”, zegt professor Christa Maes van de faculteit geneeskunde van de KU Leuven.
Muizen
Een goede bloedtoevoer bevordert de werking van botcellen. Het Leuvense onderzoek ging het belang van zuurstof na met muizen. Een mutatie zorgt ervoor dat hun botcellen zich gedragen alsof ze een zuurstoftekort ervaren. De muizen maakten abnormaal veel bot aan en de cellen slorpten glucose op.
De veranderde stofwisseling in de botcellen geeft de muizen een gunstige bloedsuikerspiegel. Dat legt een nieuw verband bloot tussen bot en de bloedsuikerspiegel. Het resultaat biedt nieuwe pistes voor verder onderzoek naar aandoeningen zoals osteoporose, diabetes en obesitas.