Twee Europese venture capital investeerders, gespecialiseerd in proptech (property technology), bieden Shayp de nodige ruggensteun om zijn waterbesparende diensten in heel Europa te versnellen en uit te rollen bij private en openbare vastgoedeigenaars en -beheerders. Het Berlijnse Signa Innovations leidde de financieringsronde met deelname van het Belgische AMAVI Capital, eerdere investeerders en Finance&Invest.brussels. De ronde klokte af op 1,9 miljoen euro.
“Het team van Shayp identificeerde een belangrijke trend en is enorm gedreven. Wij zien een duidelijke groeistrategie en boeiende kansen voor het bedrijf”, aldus Juergen Fenk, CEO van Signa Innovations.
10 tot 60% van waterfactuur
Shayp stelde bij haar oprichting in 2017 vast dat een op de drie gebouwen het hele jaar door met waterlekken kampt door defecte leidingen, lekkende toiletten en slecht werkende systemen. Zo’n lekken kunnen aan de basis liggen van 10% tot 60% van de totale waterfactuur van een bedrijf, aangezien de meeste lekken niet opgemerkt of gemeld worden. “De vastgoedsector is verantwoordelijk voor meer dan 70% van het totale waterverbruik en is daarmee een belangrijke actor om de toenemende watertekorten aan te pakken. Daarin willen we met Shayp het verschil maken”, vertelt Alex McCormack, CEO van Shayp.
Werking
Shayp identificeert in real-time lekken en afwijkingen in de volledige watervoorziening van een gebouw. Het maakt daarvoor gebruik van een ‘plug-and-play’ sensor op basis van zelflerende artificiële intelligentie, die in minder dan vijf minuten wordt geïnstalleerd. Een intuïtieve webapp waarschuwt onmiddellijk de beheerder en helpt kostenefficiënt te bepalen welke interventies prioritair zijn. Gebruikers kunnen de historiek van de ondernomen acties en het bespaarde water opvolgen en eventuele verdere maatregelen bepalen om het waterverbruik te optimaliseren.
Eerdere financieringsronde
Na een eerste financieringsronde in april 2018, geruggensteund door imec.istart & BEAngels, hielp Shayp overheids- en private organisaties jaarlijks honderdduizenden euro’s te besparen, waaronder gemeenten, ziekenhuizen, kantoren, winkels, scholen en multi-residentiële vastgoedeigenaars.