“In den Delper zit den Dikke Flor schoon moppe te tappe me zen klanten”. Zo bezingt Big Bill voormalig cafébaas Flor Dewit in zijn hit Kroegen van d’aw Met. Want Dikke Flor, zoals Flor Dewit in de volksmond genoemd werd, was net geen 30 jaar het gezicht van het iconische café. Hij nam De Delper over van Guy Haeyen in 1972, twee jaar na de oprichting. En met Flor beleefde Den Delper hoogdagen. Het was in die tijd zo’n café waar iedereen kwam, waar er altijd ambiance was, en zelfs heel wat grote artiesten aan de toog zaten. Het was een oer-Leuvens café, met het Leives als gangbare taal. Iets waar Flor als geboren en getogen Leuvenaar een kei in was.
Muziekscene
Via Den Delper speelde Flor ook een ontzettend belangrijke rol in de Leuvense muziekscène. Er vonden regelmatig optredens plaats, tal van artiesten kwamen er over de vloer, en nieuwe platen werden er vaak van begin tot einde afgespeeld. In 2016 werd Flor daarom nog opgevoerd in de documentaire De Leuvense Scène van Fonk vzw, die de muziekscène van de jaren 70 belichtte.
Vele Leuvenaars halen naar aanleiding van het overlijden herinneringen op op sociale media. “Zoals hem maken ze geen cafébazen meer”, zegt voormalig collega Luc Ponsaerts. “Flor was een vedette. Een joviale mens, die geweldige moppen kon tappen. Als hij aan het vertellen was, hing iedereen aan zijn lippen.”
“Flor was een groot stuk van mijn leven”, zegt styliste en gemeenteraadslid Lien Degol (LvL) die ooit nog in Den Delper werkte. “Hij was de beste entertainer ook. Altijd straffe verhalen waarmee heel het café luid moest lachen.”
Politiek engagement
Na zijn tijd in Leuven, ging Flor een heel andere kant op. Hij was altijd politiek geëngageerd geweest, en dat engagement zette hij om in zijn werk. Hij werd de bezieler van de marxistische boekhandel Aurora in de Jean Volderslaan in Sint-Gillis. Daar ging hij in 2019 op zijn zeventigste met pensioen.