De boerenbetogingen – met de blokkades van de distributiecentra van Colruyt – hebben een serieuze impact op het aanbod in de winkels. Heel wat rekken in het warenhuis Colruyt aan de Romeinsesteenweg in Wemmel lijken maandagochtend te zijn geplunderd.
Doorheen heel het warenhuis zijn er grote gaten in het assortiment. Hele rijen winkelrekken staan er leeg. Er is een tekort aan zowel verse als droge voeding. Navraag in de winkel leert dat het twee tot drie weken zal duren, voordat alles zal zijn aangevuld.
“Dat klopt”, bevestigt woordvoerster Hanne Poppe van Colruyt Groep. “Onze drie distributiecentra zijn geblokkeerd geweest tijdens de protesten. Het gaat om de distributiecentra in Halle, Ollignies en Ghislenghien.”
“Vanuit Halle worden verse producten zoals groenten, fruit, maar ook diepvriesproducten aangeleverd. Vanuit de twee andere distributiecentra worden droge voeding, zoals chips, conserven en ook dranken verdeeld. De centra van Ollignies en Ghislenghien zijn drie dagen geblokkeerd geweest en zijn sinds donderdag terug operationeel.”
“Het distributiecentrum van Halle was een kleine week geblokkeerd. De blokkade werd woensdag even opgeheven, waardoor er wel enkele vrachtwagens konden vertrekken, maar daarna werd het distributiecentrum terug geblokkeerd door tractoren. Sinds vrijdag kunnen er ook vanuit Halle weer aanleveringen gebeuren.”
Maar het vullen van de rekken, blijkt niet zo eenvoudig te zijn. “De winkels blijven natuurlijk gewoon open, waardoor wat wordt bijgevuld, ook wordt gekocht”, zegt de woordvoerster. “Zeker verse producten hebben een snelle rotatietijd, die moeten ook snel worden aangevuld.”
“Als daar een achterstand is, dan is het moeilijk om die weg te werken. Dat vraagt heel wat tijd. Het hele weekend lang is er zo veel mogelijk extra geleverd aan de warenhuizen en hebben de medewerkers een tandje bijgestoken. Maar het zal inderdaad toch twee weken duren voordat de voorraad in de Colruyt-winkels weer voor 100 procent is aangevuld.”
“De winkels van Spar en Okay, die ook deel uitmaken van de Colruyt-groep, zijn veel minder getroffen door de bevoorradingsproblemen. Dat komt omdat die ook via een ander distributienet worden aangeleverd.”
Colruyt telt in totaal 253 winkels in België, met een gemiddelde winkeloppervlakte van 1.700 vierkante meter. Colruyt Group telt meer dan 33.000 medewerkers.