Ledverlichting goedkoper door Leuvense ontdekking

ledverlichtingOnderzoekers van de KU Leuven hebben in samenwerking met collega’s van de Université de Strasbourg een nieuw fosformateriaal ontdekt waarmee de lichtefficiëntie van tl- en ledverlichting sterk verbeterd kan worden. Door de lage productiekost kan deze moderne verlichting straks veel goedkoper geproduceerd worden.

De onderzoekers maakten gebruik van zilverclusters. Dat zijn materialen uit zilveratomen met opmerkelijke optische eigenschappen. Het huidige gebruik van dergelijke clusters is beperkt, omdat zij automatisch samenklitten tot grotere deeltjes en daardoor die eigenschappen verliezen.

Door de zilverclusters onder te brengen in de poreuze structuur van mineralen (meer bepaald zeolieten) slaagden de Leuvense onderzoekers erin ze voldoende gescheiden te houden en te laten evolueren tot stabiele en bruikbare materialen. Door deze zilveratomen in de holtes van deze mineralen op te warmen nemen ze automatisch een piramidevorm aan die nodig is om de gewenste fluorescentie-eigenschappen te bekomen.

Ze kunnen daarbij slechts met maximaal vier zilveratomen samenklitten. “Dat is exact de vorm en de grootte waarin deze zilverclusters maximaal fluorescentielicht afgeven, bijna honderd procent”, zegt professor Johan Hofkens van de afdeling moleculaire visualisatie en fotonica van de KU Leuven.

Deze bevindingen zijn van groot belang voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe tl- of ledverlichting en biologische beeldvorming. Niet alleen voor het vele licht dat de nieuwe fosfors afgeven, maar ook door de lage kostprijs van de productie.