De landbouwsector kreunt onder de faillissementen. In 2015 ging ruim de helft meer ondernemingen in faling. De belangrijkste oorzaak is een sterke daling van het inkomen. Dat blijkt uit nieuw cijfermateriaal en berekeningen van de Boerenbond, die bekendgemaakt werden in Leuven.
In Vlaams-Brabant is de situatie vooral kritiek bij de fruittelers. Zij zitten nog altijd met de handen in het haar door de Russische boycot van land- en tuinbouwproducten. De effecten zijn ruim anderhalf jaar na de start van de boycot nog altijd voelbaar voor veel telers.
Zo is de verkoop van appels en peren met twintig procent gezakt. De Vlaams-Brabantse fruittelers proberen het verlies te compenseren door het aanboren van nieuwe markten, vooral Aziatische. Daar zijn ze deels in geslaagd.
In 2015 werden in ons land 91 faillissementen geregistreerd in de landbouw. Dat is de helft meer dan de zestig failliete landbouwbedrijven die in 2014 werden geteld. In 2013 gingen nog 77 landbouwbedrijven failliet. In de aanverwante sectoren daalde het aantal faillissementen in de periode 2013-2015.
In de sector verwerking en conservering van vlees en vervaardiging van vleesproducten, waartoe ook de slachthuizen behoren, was er in deze periode een daling van het aantal faillissementen van 39 tot 17. In de sectoren vervaardiging van veevoeders, kunstmeststoffen en verdelgingsmiddelen werden in 2013 drie faillissementen opgetekend en in 2014 en 2015 telkens één.
Dat het aantal faillissementen van landbouwbedrijven in 2015 sterk toenam, is een gevolg van de sterke daling van het landbouwinkomen in ons land. Uit berekeningen van de Boerenbond blijkt dat er zich in 2014 een daling voordeed van maar liefst negentien procent. Eind vorig jaar maakte de organisatie bekend dat het landbouwinkomen in 2015 verder daalde.