Romain Van Rensbergen begon in 1953 als schoenmaker, zijn echtgenote Godelieve Gillis was hoedenmaakster en een jaar later kochten ze het pand, waar de zaak nu al 70 jaar bestaat. Zoon Jo Van Rensbergen (60) en zijn echtgenote Anne Meys (60) namen de zaak in 1992 over.
“Jo specialiseerde zich in orthopedie en was daarmee de eerste in België”, zegt Anne. “Hij heeft vele anderen het beroep geleerd, gaf les in orthopedie en schoolt continu bij. We kozen in Merchtem bewust voor een zaak met comfortschoenen voor kinderen, dames en heren in combinatie met maatschoenen en steunzolen op maat. Mensen met moeilijke of pijnlijke voeten helpen, is onze missie.”
Moeilijke voeten
“We zijn niet gegaan voor modeschoenen, maar bleven altijd in de sector van moeilijke voeten van mensen die nergens anders schoenen vinden. De combinatie schoenen op maat, steunzolen en de schoenenwinkel met comfortschoenen, bleek een schot in de roos.”
Anne kent inmiddels bijna alle kinderen van het dorp bij naam. “We hebben duizenden kinderen gezien in dertig jaar tijd”, gaat ze verder. “Vaak is dat van generatie op generatie. Ook mensen met moeilijke voeten en knobbels, helpen we met een steunzool op maat of maatschoen. Jo maakt die hier helemaal zelf. We doen niet aan prefab.”
Moe gewerkt
“Na 30 jaar zijn we wel moe gewerkt en willen we het rustiger aan doen. De kinderen studeren verder en nemen de zaak niet over. We hebben altijd gezegd, dat als orthopedie in combinatie met de winkel te zwaar werd, we de winkel zouden sluiten. Dat gebeurt nu.”
“Maar Jo zal niet stilzitten. Hij werkt in een multidisciplinair centrum in Merchtem met een arts, kinesist en mentale coach. Daar zal hij op afspraak werken. Mensen kunnen na de sluiting nog altijd bij hem terecht voor orthopedische steunzolen en maatschoenen.”
Groeiende markt
“We voelen dat maatschoenen en steunzolen een groeiende markt zijn. Kinderen zijn de basis: als die goede schoenen dragen, dan hebben ze later ook geen last. Maar we merken dat velen minder goede schoenen dragen, wat op termijn gaat leiden tot steunzolen. Wie orthopedie wil studeren, moedig ik dus aan: het gaat een overrompeling worden van pijnlijke voeten.”
De komende vijf maanden houdt Van Rensbergen uitverkoop. “Het gaat om duizenden paar schoenen. Er zijn kortingen van 10 tot 70 procent”, vertelt Anne. “Het is hier nu vaak een overrompeling. Mensen vinden het wel spijtig dat we stoppen. Deze week was er nog een dame die zei dat we er dertig jaar voor gezorgd hebben dat ze nooit zere voeten had. Ze had me dat nooit verteld, maar wilde het nu zeggen en gaf ons twee taartjes. Dat doet veel plezier, ik was er echt door gepakt.”