Audi wenst alle medewerkers te bedanken voor hun inzet en prestaties gedurende de afgelopen jaren, aldus D’hoore. “In het bijzonder wensen we de medewerkers te bedanken die hier gedurende de afgelopen weken nog de laatste Q8 e-trons gebouwd hebben. De laatste maanden waren voor onze medewerkers emotioneel zwaar en we zijn ons daarvan bewust.”
Lees ook: Dit was 76 jaar Audi Vorst: doek valt over de Brusselse autofabriek
“We vinden het absoluut belangrijk om onze sociale verantwoordelijkheid na te komen. Zo hebben we een gemeenschappelijk sociaal plan afgesloten met zeer faire ontslagvergoedingen en zullen we onze medewerkers maximaal ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuwe job”, aldus de woordvoerder. Bijna alle medewerkers hebben volgens D’hoore het outplacementaanbod aanvaard en zullen direct na hun ontslag gecoacht en begeleid worden in hun zoektocht naar een nieuwe job.
Begin april wordt er door de openbare tewerkstellingsdiensten Actiris, VDAB en Forem in Anderlecht ook een jobbeurs gehouden. Daar zullen meer dan 70 bedrijven aanwezig zijn die samen meer dan 4.000 jobs aanbieden. “We zij ervan overtuigd dat dit een uitgelezen opportuniteit is voor onze medewerkers om een nieuwe job te vinden. We zullen de resultaten van het outplacement nauwgezet opvolgen en in overleg met de bevoegde instanties bijsturen waar nodig”, aldus D’hoore.
Afscheid
De werknemers hebben vrijdagmiddag een spontaan afscheidsmoment gehouden aan de fabriek. De bijeenkomst verliep rustig, al zijn de werknemers erg geraakt door de sluiting. Bij het afscheidsmoment waren tientallen voormalige arbeiders van de hoogtechnologische Audi-fabriek aanwezig. Sommige werknemers kwamen de laatste spullen ophalen in de fabriek, zoals een koffiemachine of een laptop, anderen tekenden present om afscheid van elkaar te nemen of een laatste statement te maken richting de directie van Audi Brussels.
Lees ook: Voka Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan organiseren Jobdag voor ex-werknemers van Audi Brussels
Zo ook Mario, die 39 jaar in de fabriek aan de slag was. De man heeft een vuilnisbak meegenomen naar de fabriek en het afscheidsmoment. Dit vooral om aan te tonen dat hij zich “afgedankt” voelt. “Ik voel mij als vuilnis, ze zetten ons gewoon buiten.” Het afscheid valt hem zwaar. “Dit doet me pijn. Ik ben twee weken geleden voor het laatst binnen in de fabriek geweest, om mijn ‘kaske’ leeg te maken.” De man heeft zijn ontslag ondertussen “redelijk goed geklasseerd”, maar wil deze belangrijke levensperiode afsluiten onder collega-arbeiders. Gezellig is het afscheidsmoment volgens hem niet. “We zijn ons werk verloren. En wat gaan ze met ons doen, op de arbeidsmarkt?” Mario heeft nog geen zicht op de toekomst. “Ik moet dit eerst nog verwerken.”
Onder de aanwezigen tekende ook vakbondsvertegenwoordiger Jan Baetens present. “Deze actie is georganiseerd door de mensen zelf. Zij voelen zich als een dief in de nacht aan de deur gezet. Daarom willen ze hier als groep afscheid nemen van elkaar, maar ook van de fabriek.” Vele werknemers “ademen letterlijk Audi. Sommigen hebben zelfs tattoos van het automerk.”
Zelf hebben de vakbonden niet opgeroepen om samen te komen. “Dat hebben we bewust niet gedaan. Er lopen momenteel nog gesprekken met de toeleveranciers, die moeten we nog alle kansen geven.”