LEUVEN – Cornelis van der Zande (34) en Freek Albregt (36) hebben sinds afgelopen maandag het roer in handen van vis-en traiteurszaak De Walvis aan de Mechelsestraat in Leuven. De twee mannen die al 12 jaar in de zaak aan de slag zijn, nemen over van de ouders van Cornelis, Arno en Dominique.
Vis-en traiteurszaak De Walvis opende op 1 april 1987 de deuren. Destijds waren er nog minstens een handvol viszaken actief in de stad. Ruim 30 jaar later is De Walvis de enige overblijvende. En de zaak blijft volk trekken. “Onze focus ligt op de versheid van de vis”, vertelt medevennoot Cornelis van der Zande. “Elke dag kopen we onze waar in. Wat er ’s avonds overblijft wordt meteen verwerkt in onze traiteursdienst tot onder andere slaatjes, lasagne, vispaella en aperitiefhapjes.” In het aanbod zitten ook “antieke” bereidingen zoals gerookte zalm en haring en rog in ’t zuur. Toppertjes zijn de zalm en de oesters. Voor de kwaliteit van de schaaldieren is De Walvis bekend.
Expertise
De focus van de mannen ligt op de winkel in de Mechelsestraat, maar bestellingen voor feestjes, vergaderingen en/of teambuildings verzorgen Cornelis en Freek naar eigen zeggen met veel plezier. De dertigers kennen het klappen van de zweep. Al 12 jaar zijn ze aan de slag in De Walvis. “De afgelopen periode is er toch heel wat veranderd in de sector. De klanten verwachten heel wat expertise van de verkoper achter de toog. Ze staan open voor de uitleg die ik hen geef rond de vis. Die service wordt wel geapprecieerd”, luidt het.
Onderwijs
Cornelis had niet direct verwacht zelf een viswinkel uit te baten. “Ik heb via mijn ouders van dichtbij gezien wat een zelfstandig bestaan met zich meebrengt. Een zaak kan pas lukken als je je hele ziel er inlegt. Eigenlijk wilde ik in het onderwijs stappen met mijn diploma regent Biotechnieken in de land-en tuinbouw. Maar tijdens mijn stage destijds voelde ik me er niet klaar voor. Na een verblijf in Italië stond ik op een dag terug in Leuven, en waren mijn ouders dringend op zoek naar extra personeel. Op dat moment was Freek al enkele maanden bij ons aan de slag”, luidt het.
Koraalrif
Van der Zande zegt een bofkont te zijn met de zaak in de Mechelsestraat. “Dit is een verkeersvrij, klein straatje maar met een hele mooie uitstraling die tot ver buiten de stad reikt. Tussen de Vismarkt en de Oude Markt is dit een spreekwoordelijke koraalrif met ambachtelijke zaken, high end kledingwinkels en een reeks andere vaste waarden. Er is een symbiose van de vele zaken die elkaar versterken en de buurt naar een hoger niveau tillen”, vertelt Cornelis.
Ambities
Binnen 5 jaar hopen de mannen de infrastructuur van de zaak aan te pakken, nog eens zoveel jaren later zouden de ondernemers het handelspand willen afkopen van de ouders van Cornelis. Bij De Walvis werken twee vaste medewerkers, een jobstudent en een arbeider die zich voltijds bezighoudt met het onderhoud en de herstellingen. “Die man is onmisbaar. Hij zorgt ervoor dat het hier altijd netjes is en de hygiëne en de propriëteit tip top in orde is. Dat is minstens even belangrijk dan de verkoop omdat de uitstraling van de zaak ermee staat of valt. Zo vriezen we bijvoorbeeld alle visafval in voor we de zakken buiten zetten. Daarmee voorkomen we kwalijke geurtjes en behouden we een optimale verstandhouding met de buren”, besluit Cornelis.