LEUVEN Elke Tielemans – kopie

Laagste aantal niet-werkende werkzoekenden in 15 jaar

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE - Ondanks corona en een tijdelijke daling van het aantal vacatures, blijft de kloof tussen het aantal werkzoekenden en vacatures groot. Eind juli 2021 telde Vlaams-Brabant 28.667 werkzoekenden zonder werk, het laagste aantal in juli van de voorbije 15 jaar.

In dezelfde periode vorig jaar waren er nog 31.876 niet-werkende werkzoekenden; 13,0% meer dan vandaag. Hier tegenover staan de 32.471 vacatures die het voorbije jaar gepubliceerd werden. Dit aantal leunt dicht aan tegen de recordjaren 2018 en 2019. Anders gezegd: met zij die op dit moment een job zoeken komen we er niet.

Technische (knelpunt)beroepen

Veel Vlaams-Brabantse bedrijven kampen vandaag met moeilijkheden om vacatures in te vullen. Zeker technische beroepen raken moeilijk ingevuld. Opvallend, 63,8% van de vacatures worden geplaatst door ondernemingen met maximaal 50 medewerkers. Met een werkloosheid die op het laagste peil in jaren staat, is er niet meteen beterschap in zicht. Vooral niet als er rekening wordt gehouden met een Vlaams-Brabantse uitstroom van 45.000 werknemers de komende 5 jaar.

Perfect match?

Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel: “Nooit eerder waren zoveel mensen aan de slag als vandaag. De werkloosheidscijfers (van werkzoekenden zonder werk) zijn historisch laag. Toch staan we voor grote uitdagingen op de arbeidsmarkt. Een ‘perfect match’ zal niet altijd meer mogelijk zijn bij het invullen van een vacature. Nog meer dan vandaag moet ingezet worden op permanente vorming en flexibiliteit. Op die manier hopen we de werkzaamheidsgraad (% van de bevolking 20-64 jaar dat aan het werk is) van 75% op te krikken. Een vierde van de bevolking op arbeidsleeftijd is immers niet aan de slag. We moeten kijken naar de drempels die er zijn en stimulansen creëren om alsnog of opnieuw toe te treden tot de arbeidsmarkt”, zegt Tielemans.

Andere werkvormen-en regimes

Andere werkvormen en -regimes kunnen alvast drempelverlagend en stimulerend werken. Het stijgend aantal flexi-jobbers en freelancers bevestigt dit. Maar ook werkplekleren en duaal leren bieden flexibiliteit door leren en werken te combineren en het stapsgewijs toetreden tot de arbeidsmarkt mogelijk te maken. In vergelijking met grote ondernemingen maken kmo’s er echter te weinig gebruik van. Samen met Vlaams-Brabant sensibiliseert Unizo Vlaams-Brabant & Brussel werkgevers daarom via laagdrempelige matchingsessies*.  Een eerste wordt 14 september georganiseerd in Halle.

Hervorming arbeidsmarkt

“Maar daar stopt het verhaal niet”, gaat Tielemans verder. “Ook zij die werken moeten voldoende stimulansen ervaren om aan het werk te blijven. Zo moeten de lasten op arbeid herbekeken worden. Op dat vlak zijn we volgens recente OESO-cijfers helaas Europees kampioen.” Unizo Vlaams-Brabant & Brussel eist doortastende maatregelen en een hervorming van de arbeidsmarkt. De recepten zijn gekend en liggen voor het rapen in andere landen: een lagere belastingdruk op arbeid, een beperking van de werkloosheid in de tijd, een snellere opvolging en begeleiding van niet-actieven, en inzetten op permanente vorming en flexibiliteit.