LEUVEN – Om ons gouden culinair erfgoed in de schijnwerper te zetten, vindt jaarlijks de Week van de Friet plaats. De rode draad van de campagne is dit jaar de “Ode aan de friet”. Ook de kotmadam op de Leuvense Oude Markt doet mee.
Naar goede gewoonte staat de laatste week van november in teken van iets wat elke zichzelf respecterende Belg nauw aan het hart ligt. Onze nationale trots: de versgebakken, goudgele frietjes van de frituur. Tijdens deze twintigste editie van de Week van de Friet wordt ons culinair erfgoed opnieuw een week lang in de kijker gezet.
Bekende standbeelden
In vijf steden brengen bekende standbeelden een week lang een ode aan de frietjes van de frituur. Nergens anders ter wereld kan je zo’n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed. De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld. Een uniek Belgisch gegeven als frietjes van de frituur, verdient het om extra in de spotlight gezet te worden.
Leuvense kotmadam
Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur. Nog tot zondag 1 december zullen vijf steden verspreid over Vlaanderen hun liefde voor de Belgische friet kenbaar maken. Ze schakelen hun cultureel erfgoed in om een ode te brengen aan ons culinair erfgoed. Zo zijn respectievelijk standbeelden in Leuven, Middelkerke, Kortrijk, Mechelen en Hasselt een week lang uitgedost met een pakje frietjes van de frituur. In Leuven gaat het over de kotmadam op de Oude Markt.
Wist je dat?
- 91% van de Belgen het er over eens is dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur
- tot 61% van de Belgen na een reis snakt naar frietjes van de frituur?
- 77% van de Belgen steevast naar dezelfde frituur gaat?
- 72% van de Belgen het liefst zout op zijn frietjes wil?
- 66% van de Belgen de saus bij zijn frietjes in een potje apart bestelt?
- 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur?
- 62% van de Belgen frietjes van de frituur simpelweg met hun handen eet?
- tot wel 71% van de vrouwenfrietjes met hun handen eet, terwijl mannen eerder een frietvorkje (22%) of bestek (23%) gebruiken?
- we het vaakst frietjes van de frituur eten op vrijdag of in het weekend?
- tot wel 74% van de frituurbezoekers het vaakst frietjes van de frituur eet met hun gezin of met familie? Een echte familiale aangelegenheid dus!
Online onderzoek uitgevoerd door IVox in opdracht van VLAM bij 1.000 respondenten.